Havtrygd, Bud og Hustad og Nordlys Forsikring

Høringssvar om endringer i årsregnskapsforskriften for forsikringsselskaper


Vi viser til Kredittilsynets høringsutkast datert 27. mai 2009 med høringsfrist 1. september 2009, saint email av 8, september 2009 fra Geir Karlsen i Finansdepartementet hvor det ble gitt forlenget høringsfrist til 23. september 2009.

Dette høringssvar er avgitt på vegne av (kalt selskapene under):

  • Havtrygd Gjensidig Forsikring
  • Bud og Hustad Gjensidig Forsikring
  • Nordlys Forsikring Gjensidig

Bakgrunn


Selskapene inngår ikke i IFRS-konsern og er derfor ikke pliktig å utarbeide fullstendig JFRS-regnskap. Når det gjelder vurderingsreglene så følger det av åtsregnskapsforskriftens kapittel 3 at IAS 39, IAS 40 og lAS 16 må implementeres og følges. Utgangspunktet etter årsregnskapsforskriftens § 5-6, 1 er videre at det skal gis noteopplysninger i samsvar med IFRS 4, IFRS 7, IAS 37 og JAS 40. I overgangsregler ble det gitt enkelte lettelser i notekravene ved at kravene til noteopplysninger etter IFRS 7, IAS 37, TAS 40 saint IFRS 4 (bortsett fra IFRS 4.37a) kunne fravikes.

Foreliggende høringsutkast - noter


Det er særlig det omfattende kravet til noteopplysninger som oppleves som uforholdsmessig omfattende for våre gjensidige forsikringsselskaper, og da spesielt kravene i IFRS 4 og IFRS 7. For IFRS 4 er det i foreliggende høringsutkast gitt relativt store muligheter til å fravike regnskapsstandarden også i fremtiden noe som vurderes som fornuftig og tilfredsstillende. Kravet etter IFRS 4, nr 37d synes imidlertid noe krevende sett i forhold til brukernes nytteverdi og foreslås fjernet for selskaper definert i § 1-5.

Når det gjelder IFRS 7 er det i høringsutkastets utkast til § 5-6,2 ledd kun forelått at selskapene (som definert i § 1-5) skal kunne anvende noe få unntak fra denne standard. Selskapene opplever dette som en uforholdsmessig belastning sett i forhold til den verdi dette vil gi for regnskapsbrukerne. Selskapene er relativt små enheter og har følgelig noe begrensede ressurser på regnskapsområdet. I tillegg er brukerkretsen noe begrenset og dreier seg slik vi ser det i hovedsak om årsmøte, styre, kontrollkomitte og representantskap.

Vår oppfatning er således at det bør gjøres ytterligere unntak fra IFRS 7 for selskap som nevnt i § 1-5. Vi minner også om at det er krav til omtale i årsberetning jf § 3-2, 2 ledd av finansiell risiko og hvordan selskapet håndter denne risikoen - dette vurderes å i tilstrekkelig grad gi opplysninger knyttet til risikostyring. Det er også vår vurdering at opplysningskravene i IAS 37 bør fjernes.

Delårsregnskap


Det følger av årsregnskapsforskriftens kapittel 6 krav om utarbeidelse av delårsrapport i samsvar med TAS 34 for alle selskaper foruten filialer av utenlandske selskaper jf § 1-1, 5 ledd. Det er selskapenes oppfatning at det må være tilstrekkelig at det offisielt utarbeides et komplett årsregnskap for selskaper som definert i § 1-5. Hovedargumentet vårt er at dette kravet ikke står i forhold til brukernes behov og selskapets ressurser på regnskapsområdet.

På bakgrunn av det ovenfor stående foreslår vi følgende:

Kravet om noteopplysninger etter IFRS 7 og IAS 37 for selskaper definert i § 1-5 tas ut. Opplysningskrav etter IFRS 7, nr. 8, nr. 21, nr. 25 og nr 29 beholdes for selskaper som definert i § 1-5. Det foreslås også at Isravet i IFRS 4, nr 37d fjernes for selskaper som definert i § 1- 5. Videre foreslås det at kravet om delår sregtaskap i kapittel 6 fjernes for selskaper som definert i § 1-5.

Alternativt at overgangsreglene for regnskapsåret 2008 gjøres permanent samt at kravet om delårsregnskap i kapittel 6 fjernes for selskaper som definert i § 1-5.


 

havtrygd.pdf