Statistisk sentralbyrå

Høring - Endring i årsregnskapsforskrift for forsikringsselskaper, banker/finansieringsselskaper og verdipapirforetak


Viser til brev av 5. juni 2009 hvor Statistisk sentralbyrå (SSB) er bedt om å gi uttalelse til Kredittilsynets forslag til endringer i årsregnskapsforskriften. Endringene omfatter forsikringsselskaper, banker og finansieringsforetak samt verdipapirforetak.

SSB har i uttalelsen kun vurdert høringsnotatets mulige konsekvenser for statistikken. Det sentrale for SSB vil være å sikre at de nye forskriftene tar tilstrekkelig høyde for statistikkbehovene i forhold til internasjonale forpliktelser og nasjonalregnskapet. Det fremkommer ikke planlagt innføringstidspunkt for endringene i årsregnskapsforskriften i høringsnotatet, men av hensyn til nødvendige justeringer regnskapsrapporteringen vil det være fordel om endringene blir gjort gjeldende f.o.m. regnskapsåret 2010.

Forsikring


Siden regnskapsforskriften til pensjonskasser bygger på regnskapsforskriften til livsforsikringsselskapene, antar vi at endringene også vil omfatte pensjonskasser. Dette bør i så fall presiseres, samt at endringene i forskriftene også vil få konsekvenser for rapporteringen til pensjonskasser (PORT).

I punkt 2.4 i høringsnotatet er det foreslått at forsikringsselskaper med verdipapirer som ikke er opptatt til handel på regulert marked, kan utelate å utarbeide delårsregnskap for fjerde kvartal. SSB forutsetter at selskapene fortsatt skal levere ordinær delårsrapportering (FORT) for 4. kvartal til statistikk og tilsynsformål til SSB og Kredittilsynet.

I høringsnotatet er det videre foreslått å fjerne post 12.6 Renteutgifter fordi den ikke naturlig hører hjemme under hovedpost 12 Nettoinntekter fra investeringer i selskapsporteføljen. Rentekostnadene skal i stedet føres under post 14.2 Andre kostnader under hovedposten 14 Forvaltningskostnader. SSB mener at rentekostnader bør framkomme som egen post i oppstillingsplanen og ikke hører naturlig hjemme under forvaltningskostnader. For eksempel, vil renteutgifter på derivater som betraktes som investeringer da falle inn under forvaltningskostnader? Eller skal de nettoføres mot renteinntektene? Også for å ha symmetri på inntekts- og utgiftssiden i resultatregnskapet mener vi at rentekostnadene bør spesifiseres.

Flere av de tekniske endringene for forsikring innebærer endringer i rapporteringen for forsikring (FORT) og pensjonskasser (PORT). Vi forutsetter at de etablerte samarbeidsgruppene mellom Kredittilsynet og SSB vil tilpasse FORT- og PORT rapporteringen til endringene i regnskapsforskriftene.

Banker og finansieringsforetak


SSB har i tidligere høringsuttalelser stilt seg positiv til at Kredittilsynet velger å videreføre bestemmelser om obligatoriske oppstillingsplaner for resultatregnskap og balanse for forsikringsselskaper. Standardiserte regnskapsoppstillinger og noter mener vi er en forutsetning for god kvalitet på data-materialet som skal benyttes til statistikkformål, herunder at de artsinndelinger som forutsettes brukt i nasjonalregnskapet klart er spesifisert i regnskapsoppstillingene. Det hadde derfor vært en klar fordel om det ble utarbeidet tilsvarende standardiserte oppstillingsplaner for alle banker og finansieringsforetak hvor nåværende inndeling bl.a. i renteinntekter, rentekostnader og øvrige poster fremkommer klart. Dette er viktig av hensyn til datakvalitet, produksjon av konsistente data og sammenlignbarhet institusjonene imellom. Manglende standardisering fører til økt ressursbruk for å opprettholde kvaliteten på statistikken.

Verdipapirforetak


SSB er positiv til at verdipapirforetak skal stilles overfor samme regler om de er AS eller ASA. Økt sammenlignbarhet er viktig for utarbeiding av statistikk.

 


 

ssb.pdf