Olje- og energidepartementet

Forslag om lovendringer vedr shortsalg - høring



Det vises til Finansdepartementets høring om lovendringer vedrørende shortsalg i brev av 8. desember 2008, med høringsfrist 15. mai 2009.

Olje- og energidepartementet (OED) vil med dette påpeke noen forhold knyttet til det finansielle kraftmarkedet, som følge av høringsforslaget. Departementet vil for øvrig vise til Nord Pool ASAs høringssvar til forslaget.

Restriksjoner på shortsalg kan, i følge Nord Pool ASA, medføre negative konsekvenser for det nordiske kraftmarkedet. Årsaken til dette er at shortsalg i råvaremarkedene er nødvendig både i sikringssammenheng og for å bygge likviditet. En restriksjon på shortsalg kan medføre svekket tillit i markedene, samt svekket likviditet i de aktuelle instrumentene.

Et forbud mot udekket shortsalg av derivatkontrakter vil også kunne gå utover tilliten til prisdannelsen i markedet, da fraværet av finansielle aktører vil kunne føre til større usikkerhet og mer volatile energipriser enn i dag.

OED deler Nord Pool ASAs vurdering av at den foreslåtte reguleringen kan skape usikkerhet i markedene, siden tilsvarende restriksjoner ikke gjelder i hele EØS-området. Det er viktig å ta hensyn til konkurransesituasjonen for finansielle markedsplasser.
 

 

oed.pdf