Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Høring - Forslag til endring av bokføringsregelverket


Det vises til brev m/vedlegg fra Finansdepartementet datert 8. juni 2009.

Merknad til pkt. 12 Særlige dokumentasjonsregler for enkelte bransjer

I høringsbrevet punkt 12 om særlige dokumentasjonsregler for enkelte bransjer foreslås innført et krav om personaljournal i restaurantbransjen, frisørbransjen m.v. og bilverksteder. Forslaget innebærer at virksomhetene pålegges å føre en løpende oversikt over hvem som til enhver tid er på jobb. Formålet med forslaget oppgis først og fremstå være å bidra til å etablere et system som gjør det mulig å kontrollere fullstendigheten av lønn.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet har ingen merknader til forslaget som sådan, men viser til at det i 2006 ble innført et lignende krav til oversiktslister/mannskapslister i bygge- og anleggsbransjen, jf. § 15 i forskrift 3. august 2009 om sikkerhet, helse og arbeidsmiljø på bygge- og anleggsplasser (byggherreforskriften). Bestemmelsen angir nærmere hvilke opplysninger listen skal inneholde. (Vi gjør for ordens skyld oppmerksom på at § 15 er en videreføring av tilsvarende bestemmelse i tidligere byggherreforskrift av 21. april 1995 nr. 377. )

Reglene om oversiktslister/mannskapslister og id-kort i bygge- og anleggsbransjen er hjemlet i arbeidsmiljøloven § 4-1 og har sin bakgrunn i regjeringens handlingsplan mot sosial dumping. Disse reglene er begrunnet ut fra hensynet til arbeidstakernes helse, miljø og sikkerhet. Bygge- og anleggsplasser utgjør en virksomhetssektor der arbeidstakerne utsettes for et særlig høyt risikonivå og av sikkerhetsmessige årsaker er det viktig at det bare er de arbeidstakere som faktisk er til stede som gis adgang til området. Ut over dette Al kravet om oversiktslister også kunne ha en positiv virkning i forhold til å motvirke svart arbeid og ulovlig arbeidskraft i bygg og anlegg.

 

aid.pdf