Arbeids- og velferdsdirektoratet - NAV

Høring - forslag til endring av bokføringsregelverket


Vi viser til brev av 8.6.2009 vedrørende forslag til endring av bokføringsregelverket.

Arbeids- og velferdsetatens merknader knytter seg til punktet om særlige dokumentasjonsregler for enkelte bransjer i pkt 12. Vi har følgende kommentarer til de foreslåtte endringene i bokføringsforskriften:

12.1 Restaurantbransjen, 12.2 Frisørvirksomhet mv. og 12.3 Bilverksteder og bilpleie


Under disse punktene foreslås det å innføre krav til virksomheter til å føre en personaljournal, det vil si at virksomheten skal føre en løpende oversikt over hvem som til enhver tid er på jobb, ulønnet personale inkludert: Forslaget er i første omgang begrenset til å gjelde ovennevnte bransjer.

Arbeids- og velferdsetaten støtter forslaget om å innføre krav til en personaljournal i de nevnte bransjene i form av de foreslåtte nye paragrafene 8-3-2a, 8-5-4 og 8-12. Foruten å gi gevinst i form av økt innbetaling av arbeidsgiveravgift slik erfaringen fra Sverige viser, vil dette etter vår oppfatning også kunne være et effektivt virkemiddel for å motvirke svart arbeid, skatteunndragelser, trygdemisbruk og manglende innmelding av arbeidstakere i arbeidstakerregisteret.

Vi peker i den anledning på at kontrollenhetene i NAV fra 1. januar 2009 har adgang til å utføre stedlige kontroller i bransjer som erfaringsmessig er utsatt for trygdemisbruk, se folketrygdloven § 21-4a andre ledd. De bransjene Bokføringsstandardstyret foreslår som omfattet av krav til personaljournal, er bransjer vi anser som risikobransjer med hensyn til svart arbeid og trygdemisbruk.

Foruten å unndra inntekter for samfunnet gjennom straffbar virksomhet, rammer svart arbeid også gjerningsmannen og de han har omsorg for ved at de går glipp av rettigheter etter trygde- og pensjonslovgivningen som utløses gjennom pensjonsgivende inntekt. Stedlige kontroller i egen regi eller i samarbeid med andre kontrollinstanser, anses å være et nyttig virkemiddel for å forhindre slik virksomhet.

Særskilt om pkt. 12.1.3.1
Under Personaljournal pekes det på at svart omsetning og svart arbeid er et økende problem ikke bare i restaurantbransjen, men også innenfor bransjer som renhold, drosjevirksomhet og bygg og anlegg, og det vises til NOU2009:4. Vi har merket oss argumentasjonen under pkt. 10.2.4.3. og 10.2.4.4 i NOUen, og at det vurderes innføring av id-kort også i renholdsbransjen i likhet med ordningen i bygg- og anleggsbransjen. Vi tør be departementet delta aktivt i arbeidet med igangsetting av tiltak som letter kontroller også mot renholdsbransjen innen rimelig tid. I påvente av eventuell innføring av id-kort bør det etter vår oppfatning snarlig vurderes for eksempel en plikt til opprettelse av fremmøteprotokoll på arbeidsstedet.

For så vidt gjelder taxinæringen, viser vi til det pågående arbeidet i Nærings- og handelsdepartementet med forslag til endringer i krav til taksametre, et arbeid vi håper vil lette arbeids- og velferdsetatens kontroll også mot denne næringen.

 

nav.pdf