Datatilsynet

Høringsuttalelse - forslag til hjemmel til å kunne fastsette innskjerpet taushetsplikt for revisor overfor tredjelands revisortilsynsmyndigheter


Datatilsynet viser til Finansdepartementets høringsbrev av 18. september 2009 om forslag til hjemmel til å kunne fastsette innskjerpet taushetsplikt for revisor overfor tredjelands revisortilsynsmyndighet. Høringsfrist er satt til 5. oktober i år.

Datatilsynet deler EU-kommisjonens oppfatning om at behandling av utleverte opplysninger hos tredjelands tilsynsmyndigheter må skje i samsvar med kapittel IV i direktiv 95/46/EF, personverndirektivet. I norsk rett er bestemmelsene gjennomført i personopplysningslovens kapittel V jf. personopplysningsforskriftens kapittel 6.

Datatilsynet er imidlertid noe usikker på om den foreslåtte revisorlovens § 6-1 syvende ledd vil oppfylle det ønskede formålet, all den tid bestemmelsen kun fastsetter en innskjerpet taushetsplikt. Videre fremstår det som noe tungvint og lite praktisk at Finansdepartementet, formodentlig etter søknad, igjennom enkeltvedtak skal nekte revisorer eller revisjonsselskaper å utlevere informasjon, all den tid både personverndirektivet og personopplysningslovens system allerede har et regelverk for hvordan personopplysninger kan utleveres tilfredsstillende til tredjeland. Datatilsynet anbefaler således at det i stedet inntas en henvisning til personopplysningsregelverkets bestemmelser om overføring av personopplysninger til utlandet i revisorlovens § 6-1 syvende ledd.
  

 

datatilsynet.pdf