Arbeis- og velferdsdirektoratet - NAV

Høring - utkast til forskrift til lov om foretakspensjon


Vi viser til brev fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet datert 16.9.2009, hvor direktoratet blir bedt om å gi innspill til departementets høringssvar til Finansdepartementet.

Direktoratet bemerker innledningsvis at innføring av rett til foretakspensjon samtidig med utbetaling av arbeidsavklaringspenger, vil kunne medføre insentivmessige utfordringer knyttet til at samlet kompensasjonsgrad kan bli for høy. Dette vil kunne medføre risiko knyttet til svekket måloppnåelse gjennom stønadsfeller og lavere overgang til arbeid. Fra en arbeidsmarkedsfaglig synsvinkel, ville det beste være om man ikke hadde mulighet til å kombinere AAP og foretakspensjon. Det vil videre medføre insentivfeller knyttet til utbetaling av foretakspensjon i perioder hvor brukerne jobber for eksempel 100 % og ikke mottar arbeidsavklaringspenger. Slik vi leser høringsutkastet, så vil brukerne i disse tilfellene likevel ha krav på foretakspensjon.

Direktoratet har ellers merknader knyttet til administrative konsekvenser for etaten. Vi merker oss at Finansdepartementet i sitt høringsutkast legger til grunn at forslaget ikke vil innebære økt ressursbruk for offentlige myndigheter. Arbeids- og velferdsetaten understreker viktigheten av at dette gis avgjørende vekt ved valg av modell for administreringen av ordningen.

NAV vil ikke under noen omstendighet ha mulighet til å bygge systemstøtte for elektronisk informasjonsflyt mot slike pensjonsordninger på kort sikt. Vi vil heller ikke kunne påta oss noe ansvar for at korrekt informasjon tilflyter pensjonsordningene. I den sammenheng fremhever vi at NAV ikke kan forventes å produsere eller sende opplysninger ift endringer i uføregrad/gradering mht meldekort, utbetalinger, etc til disse pensjonsordningene. Dette skal ikke være nødvendig etter høringsforslaget, men hvis det blir aktuelt å vurdere andre modeller enn det som er på høring, er dette en viktig premiss som må tas med videre.

For at foretakspensjonsordningene skal kunne utbetale korrekt ytelse, er de avhengig av å fÅ opplysninger knyttet til hvilken periode den enkelte bruker er innvilget arbeidsavklaringspenger samt hvilket uføretidspunkt NAV har lagt til grunn for beregning av AAP. Dette er opplysninger som fremkommer i de vedtaksbrev brukerne mottar fra NAV. Brukerne vil ha økonomisk insentiv til å informere sin pensjonsordning ift. evt mottak av AAP. På kort og mellomlang sikt, vil den eneste måten som kan sikre at foretakspensjonsordningene utbetaler korrekt ytelse, derfor være at brukerne selv ansvarliggjøres ved å måtte kreve ytelsen og dokumentere kravet ved kopier av mottatte vedtaksbrev om AAP fra NAV. Dette må foretakspensjonsordningene selv informere sine kunder om. NAV kan heller ikke ta ansvar for økt pågang brukerne knyttet til en slik ordning. Alle slike henvendelser må bli kanalisert direkte til den aktuelle pensjonsordningen, da NAV verken har kompetanse eller ressurser til å ta hånd om denne typen henvendelser.

På sikt kan pensjonsordningenes behov for informasjon knyttet til brukeres mottak av AAP tenkes løst ved elektronisk utveksling av opplysninger. Dette vil være en løsning til beste for alle parter, men vi understreker at en slik Løsning vil være ressurskrevende for etaten å implementere og vil ikke være aktuell på kort sikt, og slett ikke innen 1.3.2010. En slik utveksling vil også være avhengig av at NAV kan gi opplysningene uten hinder av taushetsplikt. Dette krever lovendring så vidt vi kan se. Samtykke vil ikke gi grunnlag for maskinell utveksling.

 

nav.pdf