Coop Norge AS

Høring - Utkast til forskrift om foretakspensjon


Vi viser til høringsbrev av 18.8 2009.

Coop Norge AS som har ca 1600 fast ansatte, er ansvarlig for innkjøp, sortiment, kjededrift, markedsføring og distribusjon av dagligvarer og faghandel til landets 133 samvirkelag og deres vel 1200 butikker. I tillegg til sentrale administrative enheter i Oslo og Ski, har vi driftsenheter i Oslo, Ski, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø.

Bedriftens avtale om uførepensjon


Ansatte i Coop Norge omfattes av en privat tjenestepensjonsordning. Uførepensjon utbetales til en ansatt etter 12 måneder sammenhengende sykemelding. Iht. til bedriftens gjeldende pensjonsvedtekter er ytelsen ved 100 % ervervsuførhet det første året 80 % av lønn, fratrukket en faktisk folketrygd. Året etter faller ytelsen til 66 %, men da fratrukket en beregnet folketrygd. Opptjeningstiden er 30 år. Det gis et tillegg på 10 % for hvert barn under 21 år.

Sammenslåing av dagens ytelser


Coop Norge er positive til at attførings-, rehabiliteringspenger og tidsbegrenset uførestønad erstattes av arbeidsavklaringspenger. Bedriften har ingen formening om hvor lang overgangsperiode som er nødvendig for denne samordningen.

Forslag om fradrag i uførepensjon fra tjenestepensjonsordning i privat sektor.


Bedriften ønsker ordninger som motvirker at sykmeldte gjenopptar arbeidet av økonomiske årsaker, før deres helsesituasjon egentlig tilsier at de er klar for arbeidet. Vi ønsker også at ansatte som blir langvarig/varig syke skal få så gode ytelser som mulig. Vi ønsker derfor ikke det foreslåtte fradrag i utbetalingen i uførepensjonene fra privat sektor.

Vi er enige i at man bør stimulere til at sykmeldte kommer så raskt tilbake i arbeid som mulig. Dette mener vi kan gjøres ved andre ordninger, som graderte sykmeldinger, økt krav om å akseptere andre typer arbeidsoppgaver, opprettelse av vernede arbeidsplasser med mer. Det er viktig at både den sykmeldte, arbeidsgiver og NAV starter arbeidet med alternative løsninger så tidlig som mulig, dvs. slik intensjonen er i dag – etter 6 måneders sykmelding.

Privat tjenestepensjon vis a vi offentlig tjenestepensjon


Det er av stor viktighet for oss at ansatte som er sykemeldt over 12 måneder og settes på attføring/rehabilitering, gis uførepensjon fra tjenestepensjonsordningen. Uføredekning i tjenestepensjonen er et avtalt gode som bedriften ønsker skal utbetales den ansatte når behovet er der grunnet sykdom over 12 måneder. Det har ikke vært et ønske fra virksomheten at disse pengene skal godskrives premiefondet. Situasjonen er i dag at Coop Norge AS, i likhet med mange andre bedrifter, godtgjør dette mellomlegget via driftsmidler. Det er viktig at tjenestepensjon i offentlig- og privat virksomhet sidestilles på dette området.

Coop Norge AS har ellers ingen merknader.

 

coop.pdf