Finansnæringens Hovedorganisasjon

Høring - Utkast til forskrift til lov om foretakspensjon


Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) viser til departementets brev av 21.08.2009, med spørsmål om merknader til høringsnotatet "Utkast til utfyllende bestemmelser om fradrag i uførepensjon ved utbetaling av arbeidsavklaringspenger" med tilhørende utkast til endringsforskrift.

FNH mener prinsipielt at endringen i foretakspensjonsloven § 6-1 andre ledd er tilfredsstillende. Det bør derfor ikke skje noe fradrag i uførepensjon fra tjenestepensjonsordningen for arbeidsavklaringspenger fra folketrygden. I den grad det skal fastsettes en bestemmelse om fradrag i uførepensjonen, bør det tillatte taket økes. Slik regelen er foreslått, setter den i realiteten den vedtatte endringen i foretakspensjonsloven § 6-1 annet ledd ut av kraft.

Til høringsnotatet punkt 3 - om behovet for nye regler


FNH mener prinsipielt at det ikke skal skje noen avkorting av uførepensjon fra tjenestepensjonsordningen mot arbeidsavklaringspenger fra folketrygden. Vi viser her til vår høringsuttalelse av 13.02.2008. Premiestrukturen og opparbeidingen av rettigheter i de private ordningene gjør at kontinuerlige tilpasninger til den enhver tid gjeldende folketrygd er lite egnet.

Til høringsnotatet punkt 5 - forslag til bestemmelser om fradrag i uførepensjon


Vi mener forslaget til fradrag i uførepensjonen ikke er i tråd med Stortingets behandling av saken. Departementet uttaler under dette punktet i høringsnotatet at sykepengeperioden må være avsluttet før det er aktuelt med utbetaling av uførepensjon fra tjenestepensjonsordningen. Vi viser her til Ot.prp. nr. 4 (2008-2009) punkt 6.4.4 der Arbeids- og inkluderingsdepartementet tok avstand fra alternativet om at uførepensjonen ikke skulle komme til utbetaling så lenge det løp sykepenger (i proposisjonen kalt alternativ 3). I stedet tilrådde departementet løsningen om at uførepensjonen skulle komme til utbetaling 12 måneder etter det tidspunktet uførheten inntrådte (kalt alternativ 2). Dette skulle gjelde uavhengig av om sykepengeperioden var over eller ikke. Stortinget sluttet seg til denne løsningen, og den ble nedfelt i foretakspensjonsloven § 6-1 andre ledd.

Det er en underliggende forutsetning for de aller fleste tjenestepensjonsordningene etter LOF at det er samlet ytelse fra tjenestepensjonsordningen og folketrygden som skal tilsvare en viss prosent av lønn. Vi mener det blir helt feil at en forskrift overstyrer dette.

Dersom det skal foretas et fradrag i uførepensjonen, mener vi at det fradraget ikke må være større enn at det den forsikrede har krav på av utbetaling ut over 66 % av lønn blir borte. Det er gitt i lov om foretakspensjon (LOF) § 6-3 at uførepensjon skal tilsvare alderspensjon. Dersom alderspensjonen skal være for eksempel 70 % av lønn fratrukket folketrygd, bør det utbetales 4 % av lønn fra tjenestepensjonsordningen for lønn inntil 6 G.

For lønn over 6 G vil utbetalingen fra tjenestepensjonsordningen sammen med folketrygden uansett ikke tilsvare 66 % av lønn, siden det ikke gis folketrygd over 66 % av lønn i perioden med arbeidsavklaringspenger.

FNH mener at tjenestepensjonen bør utbetales uavkortet for lønn over 6 G.

Til høringsnotatet punkt 6 - ikrafttredelse og overgangsregler


Vi har spurt våre medlemsselskaper om det er behov for en overgangsregel i forbindelse med en omlegging der alle mottakere av rehabiliteringspenger, attføringspenger eller tidsbegrenset uførestønad skal overføres til arbeidsavklaringspenger med tilhørende mulig rett til uførepensjon fra tjenestepensjonsordningen. Ut fra de tilbakemeldingene vi har mottatt, er det et ønske i selskapene at en eventuell forskrift ikke iverksettes før 01.07.2010, gitt at arbeidsavklaringspengene i folketrygden iverksettes fra 01.03.2010.

Til forskriftsutkastet


Vi vil påpeke at i § 5-1 Definisjoner er det foreslått en ny definisjon av lønn. Vi anbefaler at det bare henvises til lov om foretakspensjon § 5-4 under definisjonen.

Det er foreslått at de nye fradragsreglene skal bli et nytt kapittel 5 i forskrift 2000 nr. 1212. I den grad departementet ikke ønsker å oppheve gjeldende kapittel 5 i forskriften, bør det i endringsforskriften tas inn en bestemmelse om gjeldende kapittel 5 i forskriften blir nytt kapittel 6. I motsatt fall vil endringsforskriften oppheve gjeldende kapittel 5.

Avsluttende merknader


FNH legger til grunn at barnetillegg til uførepensjonen fra tjenestepensjonsordningen skal utbetales uavkortet til pensjonisten. Videre legger vi til grunn at det er grunnbeløpet og lønnen på datoen på tidspunktet for utbetaling av uførepensjon som skal benyttes, og endelig at det fastsatte taket er ved hel uførhet, og at det skal skje en forholdmessig reduksjon ved delvis uførhet.

 

fnh.pdf