NITO - Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon

Høringssvar: Forskrift til Lov om foretakspensjon


NITO - Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon viser til Finansdepartementets høringsbrev av 21.08.09.

NITO mener intensjonene bak forskriften er fornuftige. Den samlede ytelsen fra tjenestepensjon og folketrygden blir etter forskriftsforslaget i tråd med tjenestepensjonens intensjoner. Samtidig reduseres noe av det kostnadspresset mange bedrifter viser til når de vurderer å senke kvaliteten på tjenestepensjonene for å senke pensjonskostnadene.

NITO vil likevel understreke behovet for å implementere uførepensjon som en del av minimumskravene i Lov om obligatorisk tjenestepensjon (OTP). NITO støtter arbeidslinjen. All erfaring tilsier at deltakelse i arbeidslivet er formålstjenelig for den enkelte så vel som for samfunnet. Men de som ikke kan stå i arbeid fram til pensjonsalder må sikres en rimelig inntekt slik inntektsbortfallet ikke blir dramatisk og at de fortsatt kan imøtekomme sine økonomiske forpliktelser. For mange vil folketrygdens ytelser være utilstrekkelige, og den økonomiske belastningen kommer i tillegg til den fysiske og sosiale som følger av at arbeidsforholdet opphører helt eller delvis.

  • NITOs foreslår at uførepensjon med minimum 60 % ytelsesnivå innlemmes som en del av OTP.

En ytelse på 60 % er etter vår oppfatning ikke tilstrekkelig for at friske arbeidstakere vil velge uførepensjon framfor lønnsinntekt. I så måte bør departementets bekymring for at høye uføreytelser vil redusere arbeidstilbudet være ubegrunnet. Departementet oppgir i tabell 1 i høringsbrevet at folketrygdens ytelse til en ufør fra privat sektor med lønn på 9 G (kr 632 304) er 44 % av tidligere lønn. En forskjell på 60 % og 44 % i ytelsesnivå på en uførepensjon vil være vesentlig for den enkeltes privatøkonomi.

NITO anbefaler at ordningen gjennomføres med tre års varslingsfrist, slik at arbeidsgiverne kan innføre den gradvis og som del av de lokale lønnsforhandlingene. Dersom dette formidles på pedagogisk måte mener vi det vil være en ordning både arbeidsgivere og arbeidstakere vil ønske velkommen.
  

nito.pdf