Yrkesorganisasjonenes sentralforbund - YS

Høring – utkast til forskrift om foretakspensjon


Det vises til høring om ovennevnte. YS har ved en inkurie dessverre ikke besvart høringen rettidig. Vi sender likevel en uttalelse og håper denne blir inntatt i vurderingsgrunnlaget når saken skal avgjøres.

YS mener det er uheldig at arbeidstakere som har uføredekning i sin tjenestepensjon opplever at denne ordningen plutselig ikke skal gi rett til pensjon. De ansatte betrakter ofte uførepensjon som en opparbeidet rettighet som det er urimelig at skal bli verdiløs. Man har sikret seg at arbeidsgiver kjøper en ”forsikring” for sine ansatte som ikke lenger har noen verdi. At verdien av uførepensjonen (som ikke blir utbetalt) i fremtiden skal overføres premiefondet er ingen trøst for arbeidstakerne. Det er arbeidsgiverne som sparer på dette.

På den annen side ser YS at det kan være uheldig dersom det totale ytelsesnivået blir for høyt. Det bør ikke være anledning til å ha så gode ordninger at man ikke stimuleres til å gå tilbake til arbeidslivet. YS mener imidlertid at dette nivået kan og bør være høyere enn 66 prosent. Vi viser til at man i offentlig sektor, på grunn av samordningsfordelene, har over 70 prosent ytelse i gjennomsnitt.

Siden dette nivået åpenbart kan aksepteres i forhold til hensynet til å gi arbeidsincentiver, er det vanskelig å forstå at forsikringsordninger i privat sektor skal ligge lavere. Vi minner om at dette er ordninger som er betalt og som de ansatte har en klar forventning om at skal gi utbetaling.

YS mener derfor at det er riktig å innføre en øvre grense for kompensasjonsnivå, men at dette bør ligge på minst 70 prosent. Vi viser til at 70 prosent av sluttlønn også er grensen for hvor høy AFP pensjon man kan motta etter dagens regler og kan vanskelig se grunnlag for å legge ytelser fra uførepensjon lavere.

 

ys.pdf