Barne- og likestillingsdepartementet

Kommentarer til rapport - Kredittilsynets bidrag til forbrukerbeskyttelse og -informasjon


Vi viser til henvendelse fra Finansdepartementet av 15.06.2009 med invitasjon til å komme med merknader til forprosjektrapport fra Kredittilsynet: "Kredittilsynets bidrag til forbrukerbeskyttelse og informasjon."

Barne- og likestillingsdepartementet (BLD) anser at rapporten fra Kredittilsynet er et viktig og interessant innspill i diskusjonen om ivaretakelse av forbrukernes interesser på finansområdet.

Vi merker oss vurderingene om - for det første - at forbrukerbeskyttelsen framstår som relativt god på området, og - for det andre - at det forhold at ansvar er delt mellom flere myndigheter anses å innebære risiko for en svekkelse. Vi kan se relevansen av de argumenter Kredittilsynet fremfører i denne sammenheng, men Ønsker ikke her åta stilling til de konkrete løsninger som antydes, i det vi anser at spørsmål om evt. overføring av ansvar for regelverk må avklares i en prosess direkte mellom de berørte departementene. Vi er gjerne med på en nærmere diskusjon om dette.

Når det gjelder Kredittilsynets mandat, ser vi det som spesielt interessant å vurdere avveiningen mellom det som omtales som tradisjonelt eller ordinært finanstilsyn på den ene side, og

  • tilsyn med hhv eiendomsmeglere og inkassoforetak (som er tilsynsområder som er viktige ikke minst i forbrukersammenheng), og
  • oppgaver som har mer karakter av å være opplysnings- og informasjonsvirksomhet overfor publikum.

Vi anser det som ønskelig at Kredittilsynet skal ha en tydelig rolle og strategi når det gjelder informasjon til forbrukerne, men denne bør avstemmes bl.a. mot de oppgaver forbrukerinstitusjonene ivaretar. Vi Al i den forbindelse vise til at Forbrukerrådet nylig har påtatt seg ansvaret for å drive den offentlige nettsiden Finansportalen. no, som skal gi en løpende oppdatert markedsoversikt for hhv sparing, lån og forsikring.

I den foreliggende rapporten beskrives hvordan forbrukervern- og informasjon ivaretas i en del andre land. En tendens synes å være at finanstilsynet i mange land i økende grad tillegges ansvar også for informasjonsoppgaver overfor forbrukerne.

En aktuell sak som illustrerer betydningen av kvalitet på både regelverk, tilsyn, informasjon og klageordninger er finansinstitusjonenes salg de seinere årene av såkalte strukturerte spareprodukter. I rapporten fra Kredittilsynet pekes det også på at en følge av det siste årets finanskrise er en tendens i flere land til å rette økt fokus mot forbrukernes behov for beskyttelse. Vi håper disse hendelsene kan bidra til et enda bedre regime for forbrukerbeskyttelse, -informasjon og tilsyn på finansområdet også i Norge, og vi ser Kredittilsynets rapport som et positivt initiativ i den forbindelse.

 

 

bld.pdf