Verdipapirsentralen ASA

Vedrørende forslag til diverse endringer i verdipapirhandelloven mv.


Vi har mottatt Deres brev av 15.12.2010 med høringsnotat fra Finanstilsynet vedrørende forslag til endringer i verdipapirhandelloven mv. Verdipapirsentralen ASA har følgende kommentarer til forslaget om endring i verdipapirregisterloven vedrørende Økokrims adgang til verdipapirregisteret. Våre kommentarer gjelder de praktiske sidene av forslaget, ikke den materielle endringen forslaget innebærer.

Forslaget har bakgrunn i rapport av 22.6.2007 om samarbeidet mellom Finanstilsynet, Oslo Børs og Økokrim om bekjemping av verdipapirkriminalitet. VPS støttet forslaget i rapporten om elektronisk tilgang for Økokrim til VPS' verdipapirregister av effektivitets- og sikkerhetshensyn. Vårt syn var begrunnet i hensynet til effektiv rettshåndhevelse og av hensyn til behovet for å unngå manuelle rutiner for søk i verdipapirregisteret. I dag har Økokrim tilgang til opplysninger fra Verdipapirsentralen i etterforskningsøyemed i konkrete saker med hjemmel i straffeprosessloven. Denne innsynsretten er lagt opp som for alminnelig vitneplikt, og derfor ikke direkte tilpasset det særegne som gjelder for å skaffe opplysninger fra et elektronisk register. (I tillegg til den rene vitneplikten, som i regelen er overflødig og upraktisk, gir loven hjemmel for utlevering av "dokumenter og ting som antas å ha betydning som bevis", jf. § 210, 3. ledd sammenholdt med § 230, 2. ledd om selve vitneplikten. Hjemmelen i § 210 tolkes slik at det omfatter datautskrifter fra verdipapirregisteret.) Prosedyren for tilgang er at Økokrim må sende en skriftelig begjæring til VPS om innsyn, hvoretter vi vil finne fram til de konti som er aktuelle ut fra opplysningene som vi mottar om de personene etterforskningen gjelder. Vi vil deretter sende eventuelle opplysninger om beholdninger på konti samt mulige transaksjoner som har funnet sted knyttet til de angjeldende konti. Etter den ordningen som er etablert for registreringer på konti i VPS, er det kontofører for kontoen som skal foreta registreringer på konti, og ikke VPS. I tilfelle Økokrim begjærer hefte registrert på konti må dette skje via kontofører, og Økokrim må henvende seg videre til den aktuelle kontofører. Den siste delen av dagens rutine vil fortsatt være den samme også om Økokrim får adgang til en elektronisk (on-line) forbindelse med verdipapirregisteret. VPS mottar tilsvarende henvendelser fra enkelte politidistrikter direkte, og disse behandles tilsvarende som for Økokrim.

VPS registrerer eierforhold med rettsvirkninger til verdipapirer som kan betegnes som finansielle instrumenter iht. lov om verdipapirhandel. Den enkelte investor kan opprette konti på navn i verdipapirregisteret. Vi gjør oppmerksom på den begrensingen i innsynsmuligheten som ligger i at lovgivningen gir investorene adgang til å være registrert på samlekonti i en forvalters navn; nomineekonti. Denne adgangen gjelder for alle typer finansielle instrumenter registrert i verdipapirregisteret utenom aksjer, hvor navneregistrering er påbudt for norske investorer. (Norsk defineres her som alle personer som er heimehørende i Norge og i tillegg alle norske borgere uansett hvor de er bosatt.) Det betyr at der hvor investors beholdning ligger hos en forvalter og er registrert på forvalterkonto, er det ikke mulig å søke opplysninger om vedkommende som skjuler seg bak forvalter. I disse tilfellene må en søke om opplysninger utenfor VPS, hos forvalter.

Den manuelle rutinen som er beskrevet ovenfor er tungvint og omstendelig for myndighetene og medfører manuell behandling hos oss. Det er prosesser som nødvendigvis medfører tidshefte, og skaper en særlig risiko dersom det i det enkelte tilfeller er behov for rask avklaring og endog behov for å beslaglegge formuesgoder hos mistenkte. Under enhver omstendighet medfører slike prosesser sløsing med ressurser som kostnadsdriven og urasjonelle. Så langt rettsgrunnlaget for innsyn er til stede er dette en overflødig ressursbruk så vel for brukerne av ressursene som for VPS.

Forslaget som nå legges fram representerer en utvidelse av hjemmelsgrunnlaget for innsyn slik at det kan finne sted på etterretningsnivå, og ikke kun i konkrete etterforskninger i straffesaker. Dersom dette videre formålet med innsyn som hjemmelsutvidelsen betyr skal kunne bli muliggjort i praksis, antar vi imidlertid at direkte elektronisk tilgang er avgjørende.

Forslaget drøfter muligheten for tilsvarende forbindelse for politiet som etat i tillegg til å gi den direkte tilgangen til bare Økokrim. VPS støtter prinsipielt en slik mulighet som svarer til innsynsretten. Samtidig kan det ha mulige negative sider å gjøre tilgangsmuligheten for omfattende, jf at det vil bety at ganske mange personer vil få formell tilgang, med de farer som oppstår for feil bruk av systemet og videre for misbruk av tilgangsmuligheten. Vi ser at behovet i mange av politiets enkelte enheter vil være for lite til å sikre slik kontinuitet i systembroken som er ønskelig ut fra et effektivitetshensyn. Samtidig ser vi det slik at noen politidistrikter kan utnytte tilgangen på en rasjonell måte som sikrer kontinuitet ut fra foreliggende saksmengde. Vi antar dette vil gjelde for større politidistrikter som Oslo, som har egen finansseksjon. Behovet for tilgang kan muligens prøves i en intern godkjenningsprosedyre fra administrativt hold innen etaten. Under disse forutsetninger støtter VPS et forslag om at også politiet so m etat gis direkte tilgang til verdipapirregisteret.

Når det gjelder plasseringen av hjemmelen for innsyn i lovteksten, så støtter VPS forslaget om at den legges til en særskilt ny bestemmelse i verdipapirregisterloven, og ikke som et nytt tillegg til oppramsingen i den eksisterende bestemmelsen i lovens § 8-2 om innsynsrett. Vi finner denne løsningen mest naturlig idet fullmakten som her gis representerer en prinsipielt annerledes type av innsyn enn hva som ellers framgår av § 8-2. Sistnevnte bestemmelse gir kun rett til innsyn i opplysninger om konkrete enkeltkonti i verdipapirregisteret, og ikke generell elektronisk tilgang slik det er spørsmål om her. I den nye bestemmelsen kan også navngis de andre institusjonene som har tilsvarende adgang.

 

 

vps.pdf