Gjensidige Forsikring Nordmøre og Romsdal

Høringsuttalelse – enkelte lettelser fra krav i IFRS for små skadeforsikringsselskaper mv.


I høringsnotatet foreslås en grense på MNOK 40 i premieinntekter for å komme inn under forslaget om lettelser fra krav i IFRS for små skadeforsikringsselskaper. Dersom denne grensen blir stående, vil vår brannkasse, som den eneste av de 20 brannkassene i Gjensidigegruppen, ikke være omfattet av lettelsene som foreslås i høringsnotatet.

Selv om vår brannkasse økonomisk vurdert er større enn de andre brannkassene, har denne også en liten administrasjon og er med i samme felles reassuransering som de andre brannkassene. Risikomessig er vi ikke mer eksponert enn de andre brannkassene. Selskapet er i tillegg meget solid med en egenkapital som tåler betydelige tap. Solvensmarginen per 31.12.2009 var på hele 575. Våre premieinntekter var i 2009 på 45 mill. kroner, og selskapets solvenskapital var pr. 31.12.2009 på 280 mill. kroner.

Vi ber om de foreslåtte lettelsene formuleres slik at Gjensidige Forsikring Nordmøre og Romsdal kommer innenfor regleverket, og at vi blir behandlet på samme måte som de andre brannkassene.

Vi ser at et forhold som legges til grunn for grensen er utformingen av grenseverdi for små forsikringsselskaper er Solvens II-regelverket som skal gjennomføres i norsk rett. Solvens II inneholder krav om at forsikringsselskaper skal gi offentlig informasjon om blant annet finansiell risiko.

Det vil ikke være noe i veien for Gjensidige Forsikring Nordmøre og Romsdal kan ta inn nødvendige opplysninger om for eksempel finansiell risiko som kreves etter Solvens II. Dette uten at en må produsere noter etter IFRS som vil være lite hensiktsmessige for brukerne av regnskapet.

 

 

gjensidige.pdf