J.P. Morgan

Høring – forslag til ny verdipapirfondlov og forskrift


Vi viser til departementets høringsbrev av 30. juni 2010 vedrørende ovennevnte høring.

J.P. Morgan Europe Limited, Oslo Branch (J.P. Morgan) ønsker, særlig med henblikk på internasjonal standard og markedspraksis, å gjøre Finansdepartementet oppmerksom på enkelte nyanser vedrørende verdipapirutlån.

Et regulert verdipapirforetak vil som oftest avtale med utlåner av finansielle instrumenter at verdipapirforetaket skal agere som agent for utlåner med hensyn til utlån av finansielle instrumenter. Tjenestene som leveres er regulert av en agentavtale mellom verdipapirforetaket og utlåner. Verdipapirforetaket vil i tillegg tilrettelegge juridiske avtaler, som agent, med lånetakere av finansielle instrumenter.

J.P. Morgans syn er at et verdipapirforetak som opererer som utlånsagent og som har konsesjon til å levere tjenester i EØS-området bør ha adgang til å markedsføre utlånsvirksomhet i det norske markedet. Dette vil gi verdipapirfond adgang til mer utviklede markeder for utlån og kompetansemiljø, også utenfor Norge.

Med hensyn til begrensningen av utlån til én aktør på 5 %, er J.P. Morgan av den oppfatning at agenten for lånevirksomheten ikke utsetter utlåner for eksponering på samme måte som lånetaker/motpart. Agenten representerer ikke en risiko for verdipapirfondet ettersom agenten og motparten er to forskjellige parter. En agent tilrettelegger den operasjonelle delen av lånetjenesten for verdipapirfondet, inkludert daglig marginering, i tillegg til å motta sikkerheter og føre disse på segregerte klientkonti. J.P. Morgan mener derfor at det ikke bør være en spesifikk begrensning av eksponering mot agenten.

En reell begrensning av utlån tilsvarende 50 % av fondets verdi vil hjelpe norske verdipapirfond å være konkurransedyktige med andre UCITS fond i EU. Hvis sikkerhetsstillelsen er tilfredsstillende vil J.P. Morgan anbefale denne begrensningen.

 

 

jpmorgan.pdf