HSH

Høringssvar, rapport fra arbeidsgruppen for CSR om rapportering på samfunnsansvar


Det vises brev fra Finansdepartementet vedrørende rapport fra arbeidsgruppen for CSR om rapportering på samfunnsansvar og høring om foreslåtte endringer i regnskapsloven.

HSH representerer mer en 14 500 virksomheter innen bredden av handel – og tjenesteytende næringer.

HSH er opptatt av å være en kunnskapspartner og bidragsyter til at våre medlemsvirksomheter tar samfunnsansvar. Når det gjelder forslaget om utvidete rapporteringskrav om samfunnsansvar, mener vi at dette kan medvirke til blant annet sunn åpenhet om etterspurt informasjon fra ulike interessenter, økt bevisstgjøring i virksomhetene knyttet til deres arbeid med samfunnsansvar og positiv effekt for konkurransekraften ved at aktive virksomheter får synliggjort godt arbeid på ulike områder. Vi ser heller ikke bort fra at det kan være noen rasjonaliseringsgevinster knyttet til å samle rapportering på ellers etterspurt informasjon på ett sted.

Når vi likevel har noen motforestillinger mot innføring av utvidete rapporteringskrav, er det fordi vi også ser argumenter som vi mener taler mot rapportering på dette området. Vi er opptatt av at den samlede byrde på virksomhetene knyttet til rapportering ikke må bli for stor, og det kan i denne sammenheng synes som et paradoks å lovfeste rapporteringskrav knyttet til arbeid som virksomhetene gjør på frivillig basis. Det er allerede en god del administrative ressurser som går med på å håndtere rapporteringskrav på ulike områder, og vi reiser derfor spørsmål om ressursbruken knyttet til rapportering om virksomhetenes frivillige arbeid. Det er uansett avgjørende at slike administrative kostnader ikke når dimensjoner som i realiteten øker terskelen for godt arbeid med samfunnsansvar i virksomhetene. HSH ser at økt åpenhet fra virksomheter som driver aktivt arbeid med samfunnsansvar vil kunne innebære et forsterket søkelys på virksomhetene. Dette kan på den ene side medføre en positiv mulighet til å synliggjøre positive aktiviteter og initiativer. Det kan imidlertid også innebære flere muligheter for – og i noen tilfeller kanskje også ønske om – å finne "feil" hos disse virksomhetene enn hos de som eventuelt opplyser ikke å gjøre noe spesielt på området. Vi ser derfor med en viss bekymring på om virksomhetene som er åpne står i større fare for eksempelvis (urimelig) negativ omtale, mens de som gjør mindre i større grad vil "slippe unna".

Gitt en lovfesting av økte krav til rapportering i tråd med forslaget, deler HSH arbeidsgruppens syn på at forenklingshensynet taler mot innføring av rapporteringskrav for små og mellomstore virksomheter. Her er de administrative ressursene sparsomme, og dette må etter vårt syn vektlegges tungt i vurderingen av innføring av eventuelle nye rapporteringsplikter.

HSH støtter også at redegjørelsen må kunne inntas i et eget dokument som det kan vises til i årsrapporten.

HSH er opptatt av å unngå dobbeltrapportering, og støtter derfor arbeidsgruppens forslag til unntak fra rapporteringsplikten for de som rapporterer til FNs Global Compact eller GRI, samt der morselskapet gir redegjørelse som ivaretar datterselskapenes rapporteringsplikt. Det bør i forbindelse med en senere evaluering vurderes på nytt om det finnes eller har kommet til andre ordninger som er dekkende for rapporteringskravene og dermed bør inntas i unntaksbestemmelsen. I evalueringen må også kostnadssiden knyttet til ressursene som går med til rapporteringen måles opp mot den verdi rapporteringen har for virksomhetene selv og for omverdenen. HSH støtter for øvrig at virksomhetene i første omgang gis stor fleksibilitet i rapporteringen, og mener det i den senere evalueringen kan tas stilling til hvorvidt det er behov for nærmere konkretisering av hva de skal rapportere på.

 

 

hsh.pdf