Arbeidsgiverforeningen Spekter

Høring – rapport fra arbeidsgruppen for CSR-rapportering


Vi viser til høringsbrev datert 26.10.2010 med rapport fra en arbeidsgruppe som har sett på CSR-rapportering. Arbeidsgiverforeningen Spekters medlemmer er i hovedsak store eller mellomstore virksomheter innenfor ulike sektorer. Mange er betydningsfulle samfunns – og/eller markedsaktører og flere har staten som eier. Samfunnsansvar er et viktig område for Spekters medlemmer.

Generelt om samfunnsansvar

I St. meld. nr. 10 (2008-2009) – Næringslivets samfunnsansvar i en global økonomi ble samfunnsansvar definert som frivillige aktiviteter fra virksomhetens side, dvs. ut over det som er lovpålagt. Delte er også lagt til grunn i arbeidsgruppens rapport.

Definisjonen av samfunnsansvar slik arbeidsgruppen anbefaler understreker at det handler om frivillige aktiviteter virksomhetene foretar seg. "Med samfunnsansvar forstås det foretaket gjør på frivillig basis for å integrere og sikre åpenhet om hensynet til menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter og sosiale forhold, det ytre miljø og bekjempelse av korrupsjon i sine forretningsstrategier, i sin daglige drift og i forholdet til sine interessenter." Definisjonen medfører at det er frivillig for foretak om de vil jobbe med samfunnsansvar på ett eller flere av de nevnte områdene, utover det som følger av lovbestemte plikter. Spekter er enig i denne definisjonen.

For Spekter har det vært viktig å skille samfunnsoppdraget fra samfunnsansvaret. Mange av våre medlemmer er i kraft av sin virksomhet gitt et klart og viktig samfunnsoppdrag:

  • Posten skal levere posttjenester til rimelige priser og med høy kvalitet i hele landet.
  • NRK skal tilby allmennkringkasting for hele Norges befolkning i blant annet radio og fjernsyn.
  • NSB skal drive verdiskapning for eier og samfunn ved å utvikles som et statlig transportselskap innenfor persontrafikk, godstrafikk og busstrafikk.
  • De regionale helseforetakenes hovedoppgaver er å gi pasientbehandling, drive forskning, undervise helsepersonell og gi opplæring til pasienter og pårørende.

Etter vår mening omhandler samfunnsoppdraget bedriftenes leveranse av samfunnstjenester og andre pålagte oppgaver iht. konsesjoner, lover og regler med mer, mens samfunnsansvaret omhandler virksomhet på frivillig basis.

Spekter ser det også som viktig at det stilles samme forventninger til privat og offentlig eid virksomhet. Dette er nødvendig for å sikre konkurranse på like vilkår.

Rapportering om samfunnsansvar

Vi er tilhengere av størst mulig åpenhet, også når det gjelder bedriftenes samfunnsansvar. Samtidig er vi opptatt at rapportering ikke blir et mål i seg selv. Siden det er frivillig å arbeide med samfunnsansvar, mener Spekter på et prinsipielt grunnlag at det er lite hensiktsmessig å lovpålegga virksomhetene å rapportere på samfunnsansvar. Vi mener det er feil å pålegge rapportering på noe som i utgangspunktet er frivillig.

Samtidig vil Spekter fremheve betydningen av arbeidet med samfunnsansvar. Som arbeidsgruppen understreker i sin rapport er samfunnsansvar et svært viktig område som mange virksomheter frivillig velger å jobbe aktivt med, uavhengig av mulig økte administrasjonskostnader. Mange har også valgt å rapportere om dette f.eks. i henhold til Global Reporting Initiative (GRI). Spekter mener det er viktig at rapportering på aktiviteter knyttet til samfunnsansvar har fleksibilitet i seg, dvs. at bedrifter kun skal rapporterer på aktiviteter tilpasset virksomhetens art. Vi mener i tillegg at selve rapporteringen må være frivillig.

Vi tror ikke holdninger endres ved et eventuelt pålegg om å rapportere, men gjennom bevisst arbeid internt i virksomheten. Samfunnsansvarsarbeidet bør således være en kontinuerlig prosess i virksomheten. I tillegg til god forankring i toppledelsen er det viktig å involvere de ansatte og spesielt mellomlederne i dette arbeidet. Innsikt og eierforhold til bedriftens samfunnsansvar blant mellomlederne og ansatte er viktig for å bygge en positiv og sunn bedriftskultur og for å få gjennomslag og forankring av ønskede beslutninger. Som arbeidsgruppen påpeker, er det mange virksomheter som allerede i dag jobber aktivt med samfunnsansvar, og at fordelene ved dette arbeidet oppveier den administrative belastningen.

I kraft av å representere et mangfold av statlige og private bedrifter med ulike behov og virksomhetsområder, mener vi det er avgjørende at hver enkelt bedrift selv kan definere innholdet i sitt samfunnsansvar slik at de får fokusert på områder som er nært knyttet til virksomheten. Det er viktig å gi bedriftene dette handlingsrommet for å sikre deres eierskap til og forankring av arbeidet med samfunnsansvar.

Samfunnsansvar i leverandørkjeden

Hvor langt samfunnsansvaret i leverandørkjeden strekker seg er en omdiskutert problemstilling uten noe fasitsvar. Som arbeidsgruppen selv påpeker er det både praktiske og økonomiske begrensninger for hvor langt bakover i verdikjeden det er mulig for den enkelte bedrift eller innkjøpsorganisasjon å kunne kvalitetssikre sine leverandører. Det er sjelden mulig for bedriften å kontrollere alle prosesser helt fra produksjon av råmaterialer til og med avfallsfasen for produktet. Et lovpålegg om rapportering vil kunne skape forventninger om at virksomheter tar et ansvar i en gråsone der det vil være delte oppfatninger av hvem som har ansvaret. Dette tilsier også at rapportering ikke bør pålegges.

Sanksjonsmuligheter

Regnskapslovens § 8-5 inneholder straffebestemmelser (bøter, fengsel) for overtredelse av loven eller av forskrifter gitt i medhold av den. Dette innebærer at en regel om rapportering om samfunnsansvar også vil være omfattet av sanksjonsregelen (§ 8-5 gjelder overtredelse av enhver bestemmelse i regnskapsloven). Vi mener det strider mot den alminnelige rettsfølelse at man kan straffes for å ikke ha rapportert om at man har hatt frivillige aktiviteter, eller satt på spissen, at man kan straffes for å ikke ha rapportert om at man ikke har hatt frivillige aktiviteter. Hvis rapportering skulle bli lovpålagt er det viktig at § 8-5 ikke anvendes på bestemmelsen om rapporteringsplikt.

 

 

spekter.pdf