Finanstilsynet

Høringsuttalelse - rapport fra arbeidsgruppen for CSR-rapportering


Finanstilsynet viser til høring datert 26. oktober 2010 vedrørende ovennevnte.

Finanstilsynet stiller seg positiv til at en redegjørelse om samfunnsansvar kan inntas i et dokument det er henvist til i årsberetningen, da selve årsberetningen ellers kan bli meget omfattende. Det bemerkes at det i den senere tid har kommet til nye innholdskrav til årsberetningen, som på samme måte som "redegjørelse om samfunnsansvar", ikke omhandler finansiell informasjon.

På bakgrunn av rapporten og utformingen av forslag til ny regnskapslov § 3-3c, kan det synes som at plikten til å gi en redegjørelse for samfunnsansvar også er ment å gjelde for utstedere fra land utenfor EØS-området. Dette er såkalte "tredjelandsutstedere" som har Norge som hjemstat i kraft av å være notert på Oslo Børs eller Oslo Axess. Hvis plikten er ment å omfatte tredjelandsutstedere, må dette fremgå av regelverket. Samtidig etterlyser Finanstilsynet en konsekvensvurdering av å pålegge tredjelandsutstedere ytterligere plikter, sett i lys av en stadig økende konkurranse mellom markedsplassene. Det bemerkes i denne forbindelse at tredjelandsutstedeme utgjør en stor andel av utstederne notert på Oslo Børs og Oslo Axess, og at Oslo Børs, etter London Stock Exchange, er den børsen i Europa som har flest tredjelandsutstedere notert.

Det fremgår av forslag til ny regnskapslov § 3-3c nest siste ledd at "Plikten til å gi en redegjørelse for samfunnsansvar gjelder ikke foretak som er underlagt likeverdige krav gjennom noteringsvilkårene til en utenlandsk børs eller gjennom utenlandsk lovgivning".

Finanstilsynet stiller spørsmål ved om det er foretaket selv som skal avgjøre om kravene er "likeverdige".

For øvrig tas "Forslag til lov om endringer i regnskapsloven" til etterretning.

 

 

finanstilsynet.pdf