WWF-Norge

Høringsuttalelse – CSR-rapportering


Det vises til rapport angående CSR-rapportering for norske selskaper. WWF-Norge har følgende merknader til forslagene i rapporten:

WWF-Norges overordnete syn er at det foreslåtte kravet til å redegjøre for selskapenes retningslinjer for samfunnsansvar er altfor løst. Det globale målet om maksimalt to-grader oppvarming krever en strammere og tettere oppfølging av norske selskapers miljø- og klimaadferd.

Dette behovet blir spesielt viktig i lys av at norske selskapers etterlevelse av eksisterende ikke-finansielle rapporteringskrav er lav. Norske selskapers miljørapportering er ikke tilfredsstillende, både i forhold hva det rapporteres om og kvaliteten på det som rapporteres.

De globale og nasjonale miljø- og klimautfordringene er av en slik karakter at kravene til hva norske selskaper skal opplyse offentligheten om må være mer spisset og konkret.

WWF-Norge mener det blir for uklart å knytte opplysningskravet til selskapenes retningslinjer for oppfølging av sitt samfunnsansvar. Begrepet retningslinjer skal i denne sammenheng dekkes viktige strategiske beslutninger som styret har vært involvert i, slik som tilslutning til et bestemt initiativ eller vedtatt prinsipper/retningslinjer for selskapets oppfølging av sitt samfunnsansvar. Forståelsen av retningslinjer i denne sammenheng blir fort både tilfeldig og subjektiv. Opplysningskravet må knyttes til selskapenes reelle adferd og virksomhet innenfor avgrensete prioriterte områder.

WWF-Norge kan ikke se at det er en sammenheng mellom det som arbeidsgruppen selv henfører angående viktigheten av at samfunnsansvar er forankret i selskapet; dets forretningsstrategier og daglig linjeledelse og at samfunnsansvar prinsipielt kommer til uttrykk gjennom virksomhetens relasjoner med sine interessenter i et samfunnsperspektiv. Det er helt opptil hvert enkelt selskap hva retningslinjene inneholder, hvordan de utformes og hvordan de følges opp. Rapporteringskravene må ta på mye større alvor det ansvar norske selskaper har for natur, miljø og klima.

Når det gjelder de foreslåtte bestemmelsene i § 3-3c i regnskapsloven har WWN-Norge følgende merknader:

Første ledd
Vi er enige i at opplysningskravene bør avgrenses til store foretak. Men vårt syn på dette må sees i lys at vi mener opplysningskravene må være strammere, mer konkret og mer omfattende (se under).

Andre ledd
WWF-Norge mener ethvert stort norsk foretak må i utgangspunktet aksepterer at de har et samfunnsansvar. Dette samfunnsansvaret har en lovmessig forankring og en større samfunnsmessig forankring. Innenfor et større samfunnsmessig perspektiv må selskapet sørge for at det driver sin virksomhet på en langsiktig bærekraftig måte i forhold til utvinning og bruk naturens ressurser og utslipp av miljøtruende utslipp og avfall. Den underliggende kontrakten mellom selskapet og samfunnet krever dette. Regnskapsloven bør ikke stadfeste at dette utvidete ansvaret er frivillig. Det er viktige komponenter i samfunnsansvaret som ikke bør være frivillige, selv om ikke de foreligger i lovs form. Regnskapsloven er ikke det rette stedet å avgjøre hvilke deler av dette ansvaret som er frivillig.

Tredje ledd – nr. 1
WWF-Norge mener det bør stilles et minimumskrav for hva retningslinjene inneholde. Slik det er lagt opp kan hvert selskap selv velge hva retningslinjene skal inneholde. Det stilles ingen krav til innhold eller form. Anerkjente internasjonale rapporteringsregimer som Global Compact og GRI har definert visse kjerneområder som en samfunnsansvar-rapportering må inneholde.

Det må stilles konkrete krav til at opplysningsplikten må gjelde sentrale områder som miljø og klima. Det foreligger per dato omfattende forskningsbasert dokumentasjon på at selskapers virksomhet og adferd i direkte grad påvirker natur, miljø og klima. Offentligheten generelt og interessenter har rett og krav på å ha tilgang på informasjon som opplyser om disse sidene ved store selskapers virksomhet i Norge og utlandet. I dette må det ligge krav til faktisk informasjon om hvordan selskapet gjennom sin virksomhet påvirker natur, miljø og klima. Kravene til denne type informasjon må være utformet slik at den offentliggjorte informasjonen lar seg sammenligne.

Det må også stilles konkrete krav til at selskapene opplyser om hvilke grupper som er deres viktigste interessenter, hva disse hovedsakelig er opptatt av, hvordan selskapets virksomhet påvirker disse og hvordan selskapet forholder seg til interessentene. Samfunnsansvar dreier seg i bunn og grunn om å ivareta et ansvar overfor noen. Arbeidsgruppen er selv inne på at interessent-perspektivet er helt vesentlig i forståelsen av samfunnsansvar. Det vil derfor være viktig å kreve at store foretak opplyser om sine interessenter.

Arbeidsgruppen påpeker på den ene siden de mangler ved norske selskapers miljørapportering med utgangpunkt i regnskapslovens nåværende krav om opplysninger vedrørende påvirkning på det ytre miljøet. På den andre siden benytter de ikke muligheten til å gjøre noe med denne problematikken under samfunnsansvars-paraplyen. Det vil vært helt naturlig å ha fulgt opp dette gjennom å fastslå at miljø og klima inngikk i minimumskravene for rapportering omkring samfunnsansvar.

Tredje ledd – nr. 2
WWF-Norge er enige i at det er viktig at det stilles krav om at store selskap opplyser om hvordan de arbeider med sitt samfunnsansvar. Samfunnsansvarsarbeidet må være en integrert del av den daglige virksomheten, samtidig som beslutningene om hvordan selskapet skal arbeide med dette er forankret i selskapets toppledelse, gjennom styret og virksomhetsledelsen.

Tredje ledd – nr. 3
Vi mener det må stilles krav om at store foretak dokumentere målbare resultater av selskapets samfunnsansvarsarbeid innenfor de obligatoriske minimumsområdene som burde vært definert i tredje ledd – nr. 1 (se kommentar ovenfor). Det bør stilles krav til hvordan resultatene skal rapporteres. Dette for å unngå rosaliknende "skjønnlitterære" verk, slik mange CSR-rapporter etter hvert framstår.

Fjerde ledd
WWF-Norge mener det ikke bør gis unntak fra opplysningskravene for foretak som er tilsluttet Global Compact eller GRI. Det er viktig å være tydelig på at alle store norske foretak er pliktig til å opplyse om sin virksomhet i et samfunnsansvarlig perspektiv ut fra felles definerte krav innenfor en nasjonal offentlighet. Det vil gi mer tyngde til denne rapporteringen og tvinge fram en mer aktiv og kvalitetsrettet rapportering.

 

 

wwf.pdf