Gjensidigestiftelsen

Høring – regnskapsføring i finansstiftelser


Det vises til høringsbrev av 14.12.2010 fra Finansdepartementet vedrørende regnskapsføring i finansstiftelser med bestemmende innflytelse i en bank eller et forsikringsselskap, herunder problemstillinger knyttet til regnskapsføring og konsolideringsplikt i finansstiftelser.

Finanstilsynet foreslår at stiftelser med bestemmende innflytelse i banker omfattes av årsregnskapsforskriften for banker mv, og at dette klargjøres ved at det fremgår eksplisitt at stiftelser som har bestemmende innflytelse i et forsikringsselskap omfattes av årsregnskapsforskriften for forsikringsselskaper.

Etter regnskapsloven § 3-2 fremkommer det at morselskap, med visse unntak for små selskap/konsern, må utarbeide konsernregnskap. I regnskapslovens § 1-3 (ref. 1-2) fremkommer det også at også stiftelser regnes som morselskap. Det er derfor en ubetinget konsolideringsplikt for konsern i regnskapsloven. Det foreligger imidlertid en unntaksmulighet for morselskap i underkonsern dersom morselskapet avgir konsernregnskap. For Gjensidige Forsikring ASA må det imidlertid som børsnotert selskap også utarbeide konsernregnskap. Dette gir imidlertid ingen fritak for utarbeidelse av konsernregnskap for Gjensidige Forsikring sitt morselskap, Gjensidigestiftelsen. Tilsvarende gjelder for alle morselskap som har en investering i et datterselskap.

Gjensidigestiftelsen er kjent med at stiftelsen er underlagt konsolideringsplikt i følge regnskapsloven. I denne forbindelse er vi også positive til bruk av årsregnskapsforskriften. Konsolideringsplikten for finansstiftelser som Gjensidigestiftelsen mener vi kan ha noen uheldige sider. Et konsolidert regnskap for stiftelsen vil neppe benyttes av noen med formålet analysere konsernregnskapet, og vi ser derved en begrenset informasjonsverdi av dette.

Stiftelsens datterselskap Gjensidige Forsikring ASA utarbeider et fullstendig konsernregnskap etter IFRS. Vi er kjent med at dette ikke medfører noen lempninger i forhold til utarbeide konsernregnskap for Gjensidigestiftelsen. I forbindelse med at Gjensidige Forsikring ASA utarbeider fullt konsernregnskap stiller vi imidlertid et åpent spørsmål på om dette gjør at noen av de positive sidene ved konsolidering (informasjon om konsernets virksomhet til ulike interessegrupper, synliggjøring av eierskapet m.v.) kan bli svekket ved utarbeidelse av konsernregnskap for Gjensidigestiftelsen. Et konsernregnskap for Gjensidigestiftelsen vil bli meget omfattende med mye tall og opplysninger fra forsikringsvirksomheten i Gjensidige Forsikring ASA, noe som kan føre til at også stiftelsens øvrige virksomhet, gavevirksomheten, ikke kommer tydelig fram.

Vi kan ikke se at et konsolidert regnskap vil bli benyttet i særlig grad, da de som vil se Gjensidige Forsikring ASAs utvikling gjennom året som et børsnotert selskap, vil benytte deres årsregnskap fremfor Gjensidigestiftelsens konsernregnskap.

Vi har derfor følgende høringsinnspill:

Det gis mulighet til lempninger for finansstiftelser som har et datterselskap som utarbeider fullt konsernregnskap etter IFRS.

Flere mulige lettelser kan være tenkelige:

  • Fritak for konsolideringsplikt med henvisning til datterselskapets konsernregnskap.
  • Lempninger i forhold til notekrav i konsernregnskapet ved at det helt eller delvis henvises til datterselskapets noter.
  • Fritak for noter som kun relaterer seg til datterselskapets virksomhet og som fremkommer i dette konsernregnskapet (f.eks. forsikringsrelaterte noter).

 

 

gjensidige.pdf