Norske Finansanalytikeres Forening

Høring – forskrift om fordeling av overkurs ved emisjon av egenkapitalbevis


Det vises til Finansdepartementets brev av 1. juli, vedlagt høringsnotat og forskriftsutkast utarbeidet av Finanstilsynet.

Finansanalytikerforeningen er glad for at man gjennom et regelverk som dette, klargjør fordelingen av overkurs ved emisjon i banker som har utstedt egenkapitalbevis. Det er utvilsomt en fordel for riktig verdsettelse av egenkapitalinstrumenter at slike prosesser er så forutsigbare, transparente og velregulert som mulig.

Det er rettferdig at man ved overkurs utover bokført verdi fordeler denne, fordi det innebærer at eksisterende egenkapitalbeviseiere kompenseres for de fond som er opparbeidet og som tilhører dem. Det er også fornuftig at man bør bruke konsernregnskap ved beregning av bokført verdi per egenkapitalbevis.

På to områder vil imidlertid Finansanalytikerforeningen anføre sin uenighet med de forslag som er fremkommet:

  • Dersom det gjennomføres en emisjon til lavere enn bokført verdi, bør det også være symmetri mellom kapitalklassene, slik at også den eierløse kapitalen er med på å dekke denne "underkursen".
  • Kostnadene ved en emisjon bør trekkes fra emisjonsprovenyet før fordeling av overkursen, slik at de fordeles etter eierbrøken, og ikke etter fordelingen av overkursen ved den aktuelle emisjonen.

Finansanalytikerforeningen har ikke øvrige merknader til forskriftsutkastet. Gitt den raske endringstakten i det norske bankvesenet, ser foreningen frem til forskriftens snarlige innføring.

 

 

nff.pdf