Næringslivets Hovedorganisasjon

Høringssvar — Forslag til endringer i forskrift 10. mai 1991 nr. 301 om forsikringstekniske avsetninger og risikostatistikk i skadeforsikring og gjenforsikring vedrørende minstekrav til sikkerhetsavsetning i kredittforsikringsselskap

Det vises til brev fra Finansdepartementet av 10. mai 2010.

Finansdepartementet foreslår i høringen at minstekravet til sikkerhetsavsetning for kredittforsikringsselskap i § 6 forskrift 10. mai 1991 nr. 301 endres fra fem ganger opptjent premie for egen regning for siste regnskapsår til 244 prosent av gjennomsnittlig årlig opptjent premie for egen regning over de fem siste regnskapsår. Sikkerhetsavsetninger som overstiger 55 prosent (134 prosent) av minstekravet til sikkerhetsavsetninger for kredittforsikringsselskap vil kunne medregnes i solvenskapitalen.

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) støtter at det foretas en nedsettelse av minstekrav til sikkerhetsavsetninger i kredittforsikringsselskap. For mange av NHOs medlemsbedrifter er et velfungerende kredittforsikringsmarked av stor betydning. Gjennom den finanskrisen vi nå har vært gjennom har det vist seg svært viktig at det er flere aktører til stede på det norske markedet. I dag er det bare tre selskap, hvorav kun ett er norsk.

Det er derfor viktig at det legges vekt på å sikre likverdige konkurranseforhold mellom norske og utenlandske leverandører av kredittforsikring. Minstekrav til sikkerhetsavsetninger til norske selskap bør derfor ikke ligge høyere enn de krav som gjelder for utenlandske selskap.

EUs minstekrav til utjevningsavsetningen i Rådsdirektiv 73/239/EØF artikkel 15a punkt 2 er beregnet som 134 prosent av gjennomsnittet av siste fem års premie for egen regning. Sett i lys av dette mener vi forslaget i høringen vil innebære en konkurransemessig ulempe. Selv om EUs minstekrav er supplert av bestemmelser om overføringer til og belastninger av utjevningsavsetningen avhengig av selskapets årsresultat, som ikke finnes i norsk rett, synes forslaget å ligge for høyt.

NHO ber derfor departementet revurdere sitt forslag slik at norske selskap får konkurransemessige forhold som er likeverdige de som gjelder for utenlandske selskap.

 

 

nho.pdf