Næringslivets Hovedorganisasjon

Høring: Regler om godtgjørelse i finanssektoren


Mange av medlemmene i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) er kunder av de institusjonene man legger opp til å regulere i forskriften. Vårt høringssvar omfatter ikke det konkrete innholdet i de reglene som er på høring.

Så langt er det lite som tyder på at godtgjørelsesstrukturene i norske finansinstitusjoner mv. kan knyttes til finanskrisen på noen måte. De undersøkelsene Kredittilsynet gjorde av bonusordningene i 2004 og 2006, ser ut til å understøtte dette. Det ser da heller ikke ut til at det er forhold ved norske institusjoner som har foranlediget reglene.

For våre medlemmer er det viktig med en sunn og god konkurranse i finansmarkedet. Det er også viktig at det finnes aktører innenfor hele finanssektoren som har god kjennskap til og nærhet til norske næringsdrivendes behov. Det er i denne sammenheng grunn til å peke på norske foretak har kompetanse i internasjonal toppklasse innenfor flere sektorer som spiller stor rolle i norsk næringsliv. Det er også en nær sammenheng mellom Oslo børs' rolle innen energi, fisk, shipping og offshore og den kompetansen som finnes i norske banker, forsikringsselskaper og verdipapirforetak.

Hvis de norske reglene fraviker fra EUs og andre nasjonale reguleringer, og dermed gjør det mindre attraktivt å arbeide for norske foretak, regner vi med at dette blant annet kan komme til å svekke kompetansen i disse foretakene. Vi oppfordrer derfor departementet til å ikke utforme mer restriktive regler enn det som følger av EUs regler.

 

 

nho.pdf