Unio

Høring – regler om godtgjørelse i finanssektoren


Vi viser til departementets høringsbrev av 25. juni 2010 vedlagt utkast til forskrift om godtgjørelse i finanssektoren og nytt brev av 31. august 2010.

Unio mener det er riktig å regulere godtgjørelse i finanssektoren for å fremme finansiell stabilitet. Beslutninger tatt av ledere og ansatte i finanssektoren må i mye større grad fremme god styring av og kontroll med foretakets risiko og motvirke høy risikotaking. Godtgjørelsessystemene i sektoren må utformes med dette for øye.

Finanskrisa har vist at hensynet til kortsiktig profitt og transaksjonsstyrte godtgjørelsesmetoder har satt både finansforetak og hele det finansielle system i fare. Dette er bakgrunnen for at både G-20 og EU har anbefalt regulering av godtgjørelse i finanssektoren. Departementets forslag er bl.a. en oppfølging av et nytt direktiv fra EU som skal implementeres i norsk lov gjennom EØS-avtalen.

Unio støtter forslaget om at hovedelementet i godtgjørelsen skal være fast godtgjørelse. Forskriften kunne på dette punkt gjerne gått lenger og stilt som krav at den variable godtgjørelsen ikke skal overstige f.eks. 30 pst av den faste godtgjørelsen.

Unio støtter forslaget om at minst halvparten av den variable godtgjørelsen utbetales i aksjer utstedt av foretaket eller annet foretak i konsernet. Dette forslaget vil kunne virke effektivt mot unødvendig høy risikotaking.

Unio støtter forslaget om at grunnlaget for de variable godtgjørelsene skal være over en periode på minst to år, slik at ansatte i finanssektoren får et mer langsiktig fokus. Vi vil også peke på at for høy risikotaking i finanssektoren kan forebygges gjennom å stille mer konkrete krav til hvilke type kriterier som skal kvalifisere til variabel avlønning. Her burde utkastet til forskrift vært mer konkret.

Unio viser også til forslaget om at det skal foretas en årlig uavhengig gjennomgang av praktiseringen av godtgjørelsesordningen. Vi forventer at foretakenes interne eller eksterne revisor vil måtte stå for denne oppgaven. Det vil kreves klare regler å forholde seg til når det gjelder denne kontrolloppgaven. Dette er ikke tilstrekkelig ivaretatt i utkastet til forskrift.

 

 

unio.pdf