Den norske Revisorforening

Høring – godtgjørelse i finanssektoren


Vi viser til Finansdepartementets høring ved brev 25. juni 2010 av et forslag til forskrift om godtgjørelse i finanssektoren.

Revisorforeningen kommenterer i høringssvaret behovet for kontroll og den rollen revisor kan spille i den forbindelsen. Våre merknader knytter seg til forslaget om en årlig uavhengig gjennomgang av praktiseringen av godtgjørelsesordningen (utkastet § 2 fjerde ledd).

Vi oppfatter forslaget slik at foretakets internrevisjon eller valgte revisor skal foreta gjennomgangen, mens foretaket skal utarbeide en rapport om gjennomgangen. Det er ikke presisert om revisor eller andre skal avgi noen særskilt bekreftelse når det gjelder praktiseringen av godtgjørelsesordningen.

Revisorforeningen støtter at det bør føres kontroll med at reglene om godtgjørelse følges. Vi er enig i at foretakenes internrevisjon eller valgte revisor kan bidra i denne kontrollen. Vi mener samtidig at denne kontrolloppgaven bør settes opp mer i tråd med internrevisjonens og den valgte revisors øvrige oppgaver enn det som er foreslått i høringen. Prinsippet bør være at foretaket gjennomgår og rapporterer, mens revisor kontrollerer og bekrefter. Det er også viktig at innholdet i kontrolloppgaven går klart frem av reglene.

I forslaget til forskrift er det vist til (den tidligere) internkontrollforskriften. Revisorforeningen anser at kravene til kontroll med praktiseringen av finansforetakenes godtgjørelsesordninger bør bygge på systemet i (den gjeldende) forskriften om risikostyring og internkontroll. Foretakenes internkontroll vil måtte omfatte godtgjørelsesordningene for at foretakene skal kunne sikre seg at reglene blir overholdt.

Internkontrollforskriften krever enten internrevisjon (§ 9) eller at den valgte revisoren bekrefter at foretaket har vurdert og dokumentert gjennomføringen av internkontrollen (§ 10). En mulig løsning kan være å presisere i forskriften om godtgjøring at finansforetakets internkontroll skal inkludere en årlig gjennomgang av praktiseringen av godtgjørelsesordningen. Se alternativ 2 nedenfor.

Revisorforeningen anser imidlertid at en vil legge til rette for bedre og mer målrettet kontroll ved å fastsette noe mer omfattende krav til finansforetakenes årlige gjennomgang samt krav til egen rapportering fra internrevisjonen eller bekreftelse fra den valgte revisoren. Vi oppfatter at dette er i tråd med departementets forslag, men tilpasset slik at kontrollen bygger mer på systemet i internkontrollforskriften. Se alternativ 1 nedenfor.

Alternativ 1:
Utkastet til forskrift § 2 fjerde ledd erstattes med følgende fjerde og femte ledd:
       Foretaket skal gjennomgå godtgjørelsesordningen minst en gang årlig. Det skal undersøkes om godtgjørelsesordningen er praktisert i samsvar med forskriften her og foretakets retningslinjer og vurderes om retningslinjene er tilstrekkelige. Gjennomgangen skal dokumenteres. Foretaket skal utarbeide en rapport om resultatene fra gjennomgangen.
       I foretak hvor det ikke er etablert internrevisjon, skal foretakets valgte revisor avgi en årlig bekreftelse til styret av om gjennomgangen er foretatt og dokumentert i samsvar med fjerde ledd, om godtgjørelsesordningen er praktisert i samsvar med foretakets retningslinjer og at retningslinjene er fastsatt i henhold til forskriften. I foretak hvor det er etablert internrevisjon, skal lederen av internrevisjonen omtale disse forholdene i en rapport til styret.

Kommentarer:
Dette alternativet fastsetter at finansforetakene må foreta en årlig gjennomgang og setter krav til undersøkelser, dokumentasjon og rapportering som må inngå i gjennomgangen. I tråd med internkontrollforskriftens system, skal internrevisjonen rapportere eller den valgte revisoren gi en bekreftelse til styret på den årlige gjennomgangen. Dette vil være en egen gjennomgang og bekreftelse/ rapportering i tillegg til det som følger av internkontrollforskriften.

Vi ser likevel for oss at rapporteringen fra internrevisjonen kan inntas i rapporten til styret etter internkontrollforskriften § 9 og at bekreftelsen fra den valgte revisoren ev. kan gis sammen med bekreftelsen etter internkontrollforskriften § 10.

Bestemmelsen i utkastet om at rapporten skal oversendes til Finanstilsynet på forespørsel er unødvendig i tillegg til finanstilsynsloven § 3 annet ledd.

Alternativ 2:
Utkastet til forskrift § 2 siste ledd erstattes med:
       Foretaket skal minst en gang årlig gjennomgå praktiseringen av godtgjørelsesordningen som en del av sin internkontroll Of. forskrift 22. september 2008 nr. 1080 om risikostyring og internkontroll).

Kommentarer:
Presiseringen av at den årlige gjennomgangen av godtgjørelsesordningen er en del av internkontrollen, sikrer at bestemmelsene om internkontroll i internkontrollforskriften vil gjelde for gjennomgangen. Styret skal påse at foretaket har hensiktsmessige systemer (internkontrollforskriften § 3) og daglig leder skal sørge for å etablere forsvarlig kontroll (§ 4).

Rapportering fra internrevisjonen eller bekreftelse fra den valgte revisor vil etter dette alternativet følge av internkontrollforskriften § 9 (internrevisjon) eller § 10 (valgt revisor). Det er da ikke behov for en egen bestemmelse om det i forskriften om godtgjørelse.

 

 

revisorforeningen.pdf