Finansieringsselskapenes Forening

Godtgjørelse i finanssektoren


Vi viser til departementets brev av 25.06.2010 vedlagt utkast til forskrift om godtgjørelse i finansinstitusjoner. Finansieringsselskapenes Forening har følgende bemerkninger:

Generelt
Forslaget har som bakgrunn den internasjonale finanskrisen og den økte oppmerksomhet omkring betydningen av godtgjørelsesstrukturer og -prinsipper som et element for å unngå uønsket risikoeksponering og dermed bevare finansiell stabilitet. Vi støtter derfor intensjonene i forslaget. Vi har imidlertid merket oss at den endelige utforming internasjonalt ligger noe frem i tid og at det foreliggende norske forslaget derfor synes noe prematurt og ikke minst unødvendig vidtrekkende og inngripende i forhold til det som etter de siste opplysninger kommer til å bli vedtatt internasjonalt. Dette skaper et problem i konkurranseflaten mellom norske og utenlandske selskaper. Vi kan heller ikke se påvist at lønns- og bonusordninger innenfor norsk finansnæring har spilt noen særlig rolle for tapsutviklingen i norsk sektor.

Spesielt for finansieringsselskapene
Vi ser nytten i at man som utgangspunkt ønsker en generell finansmarkedsregulering som er felles for hele sektoren. På avlønningssiden er det imidlertid markerte forskjeller mellom de som arbeider innenfor tradisjonell kredittgivning og den del av finanssektoren som arbeider innenfor egenkapital- og verdipapirsegmentet. Våre medlemmer kjenner seg derfor ikke helt igjen i problemstillingene og blir av den grunn noe skeptiske til en del av de foreslåtte tiltak.

Etter forslagets § 5 skal reglene gjelde for alle ansatte med oppgaver av betydning for foretakets risikoeksponering. Formuleringen vil kunne passe på en rekke ansatte i finansieringsselskapene da alle beslutninger om kredittgivning i prinsippet innebærer en risikoeksponering. Den valgte tekst går betydelig utover de formuleringer som anvendes i EU-direktivet og vi foreslår at departementer legger seg nærmere direktivteksten. Alternativt må det benyttes formuleringer som klarere avgrenser rekkevidden av det nye regelverket slik at nedslagsfeltet ikke blir altfor vidt. I alle tilfelle tror vi det kan være behov for en klar veiledning om hvordan regelverket skal forstås på dette punkt.

Mindre foretak
Etter forslaget skal alle foretak med mer enn 50 ansatte eller mer enn 5 mrd i forvaltningskapital ha et eget godtgjørelsesutvalg som skal fungere som forberedende organ for styret. Vi stiller spørsmål om grensen her ikke er satt for lavt med tanke på at bakgrunnen for det internasjonale initiativ er et ønske om å regulere foretak som har betydning for den finansielle stabilitet. Vi vil dessuten forslå at man vurderer om det for mindre foretak kan innføres en ordning tilsvarende det som nylig er innført for revisjonsutvalg, der det åpnes opp for at styret kan fungere som godtgjørelsesutvalg.

Finanskonsern
De fleste finansieringsselskaper inngår i finanskonsern. Det bør vurderes om det kan etableres godtgjørelsesutvalg i morselskapet som behandler prinsipper for lønn- og bonusutbetalinger for hele konsernet.

Det er videre som regel en forutsetning at morselskapets eierskap i datterselskapet er 100 prosent. Dette lar seg vanskelig kombinere med en regel om at halvparten av all variabel godtgjørelse skal utbetales i aksjer. Her må det foretas et valg.

 

 

finfo.pdf