Riksrevisjonen

Høring regler om godtgjørelse i finanssektoren


Det vises til Finansdepartementets høringsbrev av 25. juni 2010.

Riksrevisjonens kommentarer til forslaget til nye regler framgår nedenfor.

1. Gjennomgang av godtgjørelsesordning
Intern gjennomgang av godtgjørelsesordning blir regulert i § 2 Fastsettelse og gjennomgang av godtgjørelsesordning. Her henvises det til forskrift 20. Juni 1997 nr. 1057 om klargjøring av kontrollansvar, dokumentasjon og bekreftelse av den interne kontroll. Denne forskriften ble opphevet 1. januar 2009 og fra samme tidspunkt erstattet av forskrift 22. september 2008 nr. 1080: Forskrift om risikostyring og internkontroll. Riksrevisjonen er av det syn at det er mer relevant å henvise til den gjeldende forskriften.

Videre framkommer det i § 2: "Praktiseringen av godtgjørelsesordningen skal minst en gang i året gjennomgås av uavhengige kontrollfunksjoner." Med henvising til forskrift 22. september 2008 nr. 1080 kan dette bli uklart siden forskriften åpner for å benytte både internrevisjon og uavhengig bekreftelse etter nærmere fastsatte regler. Riksrevisjonen mener det i den foreslåtte forskrift om godtgjørelse i finanssektoren bør komme tydelig frem om det kun er uavhengige kontrollfunksjoner eller om også internrevisjon kan benyttes ved gjennomgang av praktiseringen av godtgjørelsesordningen.

2. Forskriftens virkeområde og formål
Forskriften skal være utformet i tråd med at norske myndigheter generelt legger stor vekt på å ha en finansmarkedsregulering som dekker hele finanssektoren, og som regulerer ulike deler av finansmarkedet på en konsistent og helhetlig måte*. Norges Bank og Folketrygdfondet, som forvalter Statens pensjonsfond, er likevel ikke omfattet av forskriften.

Forskriften skal gjennomføre nye EØS regler om godtgjørelse i finanssektoren. De nye EU reglene stiller ikke krav om tilsvarende nasjonal regulering av sentralbanker og statlige fond.

Riksrevisjonen er likevel av den oppfatning at finanssektoren i Norge er såpass spesiell, med store offentlige kapitalforvaltere, at disse burde bli omfattet av de samme prinsippene som dette regelverket er basert på i en tilsvarende forskrift.



*Jf. brev fra Finansdepartementet – Høring – regler om godtgjørelse i finanssektoren 10/2456 MW/EGR

 

 

 

riksrevisjonen.pdf