HSH

Høring – Finanskriseutvalgets utredning


Vi viser til Deres brev av 02.02.2011.

Erfaringene fra de senere år har tydelig vist kostnadene ved finansiell ustabilitet. Finanskrisen ga opphav til det kraftigste økonomiske tilbakeslaget i vår tid. På tross av aktiv bruk av både finans- og pengepolitikken i de fleste land er virkningene av finanskrisen fortsatt godt synlig.

HSH er enig i at erfaringene tater for både få på plass tiltak som reduserer risikoen for en ny finanskrise, og tiltak som gjør Norge bedre rustet til å håndtere kriser som måtte oppstå. Samtidig må vi ha for øye at Norge trenger en effektiv finansnæring, som leverer konkurransedyktige og gode produkter for husholdninger og næringsliv.

Departementet ber i høringsbrevet spesielt om synspunkter på utvalgets forslag til rolle- og ansvarsfordeling mht. makrotilsyn og makroreguleringen av finanssektoren i pkt. 19.4.2 i utredningen. HSH støtter utvalgets forslag.

Det nye Basel III regelverket – som innebærer både en skjerping av kravene til bankenes kapitaldekning, til kvaliteten på kapitalen, samt nye likviditetskrav – vil trolig ikke være fullt faset inn internasjonalt før 2019. Finanskriseutvalget tar til orde for å vurdere en raskere implementering – fortrinnsvis gjennom et nordisk samarbeid. HSH vil ikke avvise en raskere implementering i Norge enn i andre land i utgangspunktet, men mener det må legges betydelig vekt på eventuelle konsekvenser for brukerne av banktjenester i vurderingen av hvorvidt dette bør skje.

HSH støtter utvalgets forslag om å utrede om, og i tilfelle hvordan, en stabilitetsavgift kan gjennomføres i Norges.

HSH er enig med utvalget i at forbruk av finansielle tjenester i utgangspunktet burde være omfattet av merverdiavgiften på samme måte som forbruk av andre varer og tjenester andre sektorer, men at dette trolig vil være vanskelig å gjennomføre uten betydelige tilpasninger og samfunnsøkonomiske kostnader. HSH støtter i tråd med dette utvalgets forstag om å utrede en aktivitetsskatt som alternativ til merverdiavgift på finansielle tjenester, men legger til at vi mener en utredning om stabilitetsavgift er mer presserende og bør ha høyere prioritet enn denne.

HSH støtter utvalgets forstag om å vurdere konsekvensene av et lite marked for statsobligasjoner. Vi legger i denne sammenheng vekt på at et større statsobligasjonsmarked vil kunne bidra til mer velfungerende norske verdipapirmarkeder og også kunne bidra til utvikting av et interbankmarked for norske kroner.

HSH er representert i Banklovkommisjonen, og vil fremme sitt syn på de spørsmål som skal følges opp av denne – så som forslagene på pensjons- og livsforsikringsområdet, endringer i kriseløsningssystemene mv. der.

 

 

hsh.pdf