Skattebetalerforeningen

Høringsuttalelse - Finanskriseutvalgets utredning NOU 2012: 1


Vi viser til Finansdepartementets høringsbrev av 2. februar 2011.

Utvalget foreslår blant annet, i punkt 15.4.2, en finansiell aktivitetsskatt basert på finansinstitusjonenes overskudd og lønnsutbetalinger. En slik finansiell aktivitetsskatt er ment å korrigere for at finansielle tjenester ikke er mva-pliktige. Utvalget peker på at det er problemer knyttet til avgiftsgrunnlaget og at heller ikke EU har innført mva på slike tjenester, slik at innføring av mva-plikt ikke er et alternativ nå.

Forslaget innebærer en ny type beskatning for én bestemt bransje. En slik "særskatt",som ikke hører inn under noen av de etablerte skatte- og avgiftsordningene, kompliserer skattesystemet og kan dessuten fort bli en permanent løsning som ikke automatisk hensyntas ved revisjon og eventuell utvidelse av de skatte- og avgiftsordningene som allerede finnes.

Det er dessuten uheldig med en egen, norsk løsning, som ikke er koordinert med skattereglene i andre land. Norske skattemyndigheter bør avvente hva EU kommer til slik at norske regler kan koordineres med europeiske regler.

 

 

skattebetalerforeningen.pdf