Oslo Børs ASA

Høring - forslag til endring i verdipapirforskriften om rapporteringsplikt for handler i derivater som gjelder finansielle instrumenter notert på regulert marked


Det vises til høringsbrev av 10. mars 2011 med vedlagt høringsnotat utarbeidet av Finanstilsynet 10. februar 2011 vedrørende rapporteringsplikt for handler i derivater som gjelder finansielle instrumenter notert på regulert marked.

Oslo Børs tiltrer Finanstilsynets forslag om å utvide dagens regler om transaksjonsrapportering til også å gjelde transaksjoner i unoterte derivater med finansielt instrument notert på regulert marked som underliggende, jf. også Oslo Børs høringsuttalelse av 10. mai 2007 til utkast til verdipapirforskriften.

Oslo Børs støtter videre Finanstilsynets forslag om å videreføre forskrift av 20. januar 1999 nr. 26 om verdipapirforetaks plikt til å gi melding til børsen om handel i ikke-børsnoterte opsjoner og terminer som gjelder kjøp eller salg av finansielle instrumenter børsnotert i Norge, jf. vphl § 18-2 femte ledd. Oslo Børs deler Finanstilsynets syn om at rapportering til børsen i henhold til nevnte forskrift dekker andre formål enn transaksjonsrapporteringen til Finanstilsynet. Rapportering av handler i nevnte unoterte derivater til børsen er viktig for å sikre transparens, herunder bidrar det til økt sannsynlighet for korrekt prising av produktene, som igjen kan sies å bidra til økt investorbeskyttelse. Videre mener børsen at rapportering til Oslo Børs også bidrar til å redusere muligheten for markedsmanipulasjon og innsidehandel.

Oslo Børs stiller spørsmål ved om rapporteringsplikten til børsen for handel i unoterte opsjoner og terminer også burde gjelde for andre typer derivatavtaler med noterte finansielle instrumenter som underliggende. Tilsvarende som for transaksjonsrapporteringen. Børsen støtter imidiertid Finanstilsynets vurdering av at endringer i rapporteringsplikten bør vurderes først i lys av ventede endringer i MiFID samt også de rapporteringsreglene som er foreslått i EMIR.

 

 

oslo_bors.pdf