Statistisk sentralbyrå

Høring om transaksjonsrapportering av unoterte derivater med noterte instrumenter som underliggende


Det vises til Finansdepartementets høringsbrev av 10. mars 2011 med Finanstilsynets høringsnotat av 10. februar 2011, og til tidligere høring av 17. august 2007.

Statistisk sentralbyrå har følgende kommentarer til høringsnotatet:

  1. Finanstilsynets forslag til definisjon av transaksjoner inkluderer kun utstedelse og kjøp/salg annenhåndsmarkedet, ikke stengning eller innløsning av derivatet. Definisjonene både i nasjonalregnskapet og utenriksregnskapet og i verdipapirforetaks meldingsplikt til Oslo Børs inkluderer alle transaksjoner fra utstedelse til og med derivatets utløpstidspunkt. Ved at Finanstilsynet samordner sin definisjon med Oslo Børs og Statistisk sentralbyrå, åpnes muligheten for å benytte samme dataleveranse til ulike formål, og rapportørenes samlede oppgavebyrde kan reduseres. Finanstilsynet begrunner utelatelsen av innløsning av derivater ut ifra at dette er allerede er inkludert i dagens rapporteringsplikt, trolig via rapporterte aksje-transaksjoner. Enkelte derivater har kontantoppgjør, og disse transaksjonene vil således ikke bli fanget opp i Finanstilsynets forslag. Videre kan aktørene stenge en derivatposisjon ved å inngå en motsatt derivatkontrakt. Det er også svært vanlig i OTC-markedet at to aktører jevnlig netter derivatposisjoner de har seg i mellom. Det vil derfor gi en bedre oversikt også i forhold til overvåkingen av markedet at innløsninger og stengninger rapporteres som transaksjoner. Statistisk sentralbyrå foreslår derfor at Finanstilsynet også inkluderer stengning og innløsning av derivater i definisjonen av transaksjoner.

  2. Finanstilsynet begrenser rapporteringsplikten til kun å gjelde derivater med ett instrument som underliggende. Ifølge statistikk publisert av Oslo Børs er omsetningen i derivater størst i indeksfutures. Dersom det foregår omsetning av unoterte derivater med indeks eller flere underliggende instrumenter av en viss størrelse, bør etter vår oppfatning også disse inkluderes i transaksjonsrapporteringen til Finanstilsynet.

  3. Videre er unoterte derivater med unoterte instrumenter som underliggende utelatt fra hørings-forslaget. Det omsettes et stort antall unoterte derivatkontrakter i Norge blant annet knyttet til valuta- og rentemarkedet, og disse blir dermed utelatt fra transaksjonsrapporteringen. Det unoterte derivatmarkedet er svært lite transparent, og det eksisterer lite informasjon om dette. Det nevnes i fotnoten på side to i høringsnotatet at det kan åpnes for å også inkludere unoterte derivater som har underliggende instrumenter som handles på en multilateral markedsplass, dersom dette blir innført som et resultat av en forventet endring i markedsmisbruksdirektivet. En rapporteringsplikt om det unoterte markedet vil både kunne gi bedre overvåkningen av aktørene og fremskaffe viktig statistisk informasjon. Statistisk sentralbyrå oppfordrer derfor Finanstilsynet til å inkludere unoterte derivater som har unoterte underliggende instrumenter i en fremtidig transaksjonsrapportering.

Statistisk sentralbyrå deltar gjerne i et samarbeid om felles definisjoner og bruk av de rapporterte data.

 

 

ssb.pdf