Norges Bank

Høring – forslag til lovendringer om politiattester og vandelsvurderinger på finansmarkedsområdet


Vi viser til Finansdepartementets høringsbrev 21.1.2011. Vi har ikke vurdert nærmere høringsnotatet fra Finanstilsynet, som gjelder lovtekniske tilpasninger i lovgivningen for finansmarkedsområdet, da Norges Bank ikke omfattes av de foreslåtte bestemmelsene.

Norges Bank har hjemmel til å kreve at ansatte eller tjenesteleverandører må fremlegge politiattest når sikkerhetsmessige hensyn tilsier det, jf. sentralbankloven § 11 fjerde ledd. I Finansdepartementets forskrift av 23.1.2008 nr. 62 er det fastsatt nærmere bestemmelser, herunder blant annet en oppregning av hvilke straffebud som kan fremgå av attesten, jf. forskriften § 2.

Etter gjeldende § 11 fjerde ledd kan det innhentes politiattest uten begrensning bakover i tid, men begrenset til situasjoner hvor sikkerhetsmessig betydning tilsier det og begrenset til nærmere angitte straffebud i ovennevnte forskrift § 2. Etter politiregisterloven § 41 skal det på uttømmende attest anmerkes alle straffer mv. uten tidsbegrensninger nevnt i § 40. Hjemmelen i sentralbankloven § 11 fjerde ledd synes da å innebære hjemmel tilsvarende uttømmende politiattest nevnt i politiregisterloven § 41 nr. 1, og da samtidig begrenset til kriteriet i hjemmelsgrunnlaget ("sikkerhetsmessige forhold") og den nærmere avgrensning i forskriften av hvilke straffebud politiattesten kan vise.

Sentralbankloven § 11 fjerde ledd bør endres slik at bestemmelsen sammenholdt med politiregisterloven viderefører hjemmelen til å innhente politiattest i samme omfang som tidligere. Så vidt vi forstår kan dette oppnås ved bare å endre "politiattest" til "uttømmende politiattest" og en henvisning til politiregisterloven i stedet for strafferegistreringsloven. En ny ordlyd i § 11 fjerde ledd kan da være:

"Hovedstyret kan bestemme at den som skal utføre arbeid eller tjeneste for banken, eller som skal utføre arbeid for en tjenesteleverandør til banken, må framlegge uttømmende politiattest etter politiregisterloven § 41 nr. 1 dersom sikkerhetsmessige hensyn tilsier det. Det samme gjelder dersom senere endringer i en ansatts stilling eller arbeidsoppgaver gjør at sikkerhetsmessige grunner tilsier at det framlegges politiattest. Tidsbegrensningene i politiregisterloven § 40 gjelder ikke. Kongen kan gi utfyllende forskrifter om gjennomføringen av bestemmelsene i første og annet punktum, herunder regler om hvilke straffbare forhold som skal anmerkes på politiattesten og om behandlingen av politiattester som er framlagt for banken."

Tilføyelsen i 3. punktum er strengt tatt overflødig i og med at det samme fremgår av politiregisterloven § 41 nr. 1. Men det bør likevel overveies om unntaket fra tidsbegrensningen bør fremgå direkte i ordlyden for oversiktens skyld også i sentralbankloven § 11 fjerde ledd. Det sentrale er uansett å få videreført det hjemmelsgrunnlag som følger av sentralbankloven og de gjeldende regler.

Vi nevner ellers at det i Finansdepartementets høringsbrev 22.8.2005 forut for endringen i sentralbankloven § 11 om politiattest var foreslått en ordlyd hvor hjemmelsgrunnlaget også omfattet verserende saker. Norges Bank hadde også foreslått en ordlyd hvor verserende saker var nevnt, jf. bankens brev til Finansdepartementet 6.6.2005 (med utkast til høringsbrev). I Ot.prp. nr. 11 (2006-2007) er imidlertid ikke verserende saker nevnt i den foreslåtte ordlyden i § 11 fjerde ledd, og spørsmålet ses ikke kommentert under departementets vurderinger, Ot.prp. nr.11 punkt 5.6. Vi kjenner derfor ikke bakgrunnen for at punktet om verserende saker falt bort under behandlingen frem mot endelig ordlyd i sentralbankloven § 11 fjerde ledd.

Norges Bank vurderer det fortsatt slik at verserende saker – ut fra Norges Banks sikkerhetsvurderinger – bør fremkomme på politiattester som Norges Bank innhenter for så vidt angår de typer straffbare forhold som fremgår av forskrift om politiattest ved arbeid eller tjeneste for Norges Bank av 23.1.2008 § 2. Vi anmoder om at også dette forhold vurderes i forbindelse med endring i § 11 fjerde ledd som uansett må gjennomføres på grunn av henvisningen til ny politiregisterlov, eventuelt at det tilføyes en bestemmelse i forskriften av 23.1.2008 om verserende saker dersom forskriftshjemmelen i sentralbankloven § 11 fjerde ledd anses å gi adgang til å fastsette en bestemmelse om verserende saker i forskriften av 23.1.2008.

 

 

norges_bank.pdf