Pensjonskasseforeningen

Høring - politiattester på finansmarkedsområdet


Det vises til mottatt høringsbrev fra Finansdepartementet av 21. januar d.å., samt vedlagt høringsnotat fra Finanstilsynet av 3. januar s.å.

Pensjonskasseforeningen vil i høringsuttalelsen fokusere på de bestemmelsene som kommer til anvendelse for pensjonskasser. Vår oppmerksomhet vil følgelig være rettet inn mot politiregisterloven og forsikringsvirksomhetsloven.

Det registreres at Finansdepartementet legger opp til en videreføring av gjeldende rett og praksis med hensyn hvilken type politiattest som innhentes og med hvilket hjemmelsgrunnlag i forhold til spesiallovgivningen. I relasjon til forsikringsvirksomhetsloven har ikke Pensjonskasseforeningen innvendinger mot dette.

For pensjonskassene ble det i forbindelse med Finanstilsynets konsesjonsbehandling*, igjen foranlediget av ikrafttredelsen av forsikringsvirksomhetsloven kapittel 7, fremlagt egnethetserklæring, CV og politiattest for styremedlemmer og daglig leder for tilsynet. Dette har ikke ledet til nevneverdige problemer. For pensjonskassene har det vært mindre klart og entydig hvilken tilnærming som skal legges til grunn der daglig leder eller styremedlem senere skiftes ut. Vi tillater oss å anmode en nærmere presisering fra departementet om hvilken prosedyre som skal anvendes ved slike endringer.

I departementets forslag av 21. januar d.å. er det lagt til grunn at personer omfattet av forsikringsvirksomhetsloven § 2-1 må fremlegge ordinær politiattest, jf politiregisterloven § 40, som ledd i dokumentasjon av vandel. Etter lov om politiregisterloven er det klare krav til hvorledes en politiattest skal håndteres. Herunder oppstilles en sanksjonsbestemmelse i § 47 annet ledd for overtredelse av pålagt taushetsplikt.

Pensjonskassene har i praksis opplevd som uklart hvilken prosedyre som skal benyttes ved utskifte av styremedlemmer og daglig leder, men har forstått forsikringsvirksomhetsloven § 2-1 dit hen at slik attest, sammen med øvrig påkrevet informasjon, skal oversendes til Finanstilsynet som konsesjonsmyndighet**. Pensjonskassens styre eller daglig leder vil ikke under noen omstendighet kunne foreta en slik form for egnethetskontroll på egen hånd3. Politiattesten forstås som utstedt for at tilsynsmyndigheten skal kunne prøve om vilkårene for fortsatt konsesjon er til stede. Videre vil det være mindre forenelig med politiregisterloven at pensjonsinnretningen å oppbevare slike i egen regi påvente av et eventuelt stedlig tilsyn eller lignende.

Pensjonskasseforeningen vil i alminnelighet oppfordre alle pensjonskasser som skal skifte ut sentrale tillitspersoner om å oversende all relevant dokumentasjon til tilsynsmyndigheten for realitetsvurdering. Vi ber om en tilbakemelding dersom departementet er av en annen oppfatning enn den skisserte. Problemstillingen er særlig aktuell i forhold til kommunale pensjonskasser, der hele styret i alminnelighet står på valg hvert fjerde år. Store utskiftinger i styrene er dermed ventet i 2013.

Det påpekes for ordens skyld at det i forslaget til revidert forsikringsvirksomhetslov § 2-1 tredje ledd har falt ut et punktum, mellom første og annen setning.

* Forsikringsvirksomhetsloven § 2-1 annet ledd.
** Etter delegasjon fra Finansdepartementet.
*** Dette vil blant annet være uforenelig med forsikringsvirksomhetsloven og alminnelige habilitetsbetraktninger.

 

 

pensjonskasseforeningen.pdf