Den Norske Aktuarforening

Høringsuttalelse - ny samleforskrift til verdipapirfondloven


Finansdepartementet har sendt på bring et forslag til konsolidering av forskriftsregelverket for verdipapirfond. Forslaget er utarbeidet av en arbeidsgruppe nedsatt av Finanstilsynet.

Den Norske Aktuarforening støtter i hovedsak forslagene, men vil her gi noen innspill til forslagene som gjelder andelsklasser som kan ha betydning for andre deler av lovverket.

Krav til organisering, god forretningsskikk, interessekonflikter og risikostyring
Den Norske Aktuarforening støtter Finansdepartementets forslag på dette punkt, og er enig i at bestemmelser som følger av annet regelverk ikke er nødvendig å innarbeide i verdipapirfondsforskriften. Dobbeltregulering av samme forhold synes lite hensiktrnessig.

Andelsklasser
Den Norske Aktuarforening støtter Finansdepartementets forslag til regulering av andelsklasser. Vi er enig i at adgangen til å operere med andelsklasser må vEre basert på objektive kriterier. Videre er det vårt syn at lovverket bør klargjøre hvorvidt flytting mellom andelsklasser er å betrakte som regnskapsmessig realisasjon. Slik flytting kan skje som følge av at investors eksponering krysser grensen mellom to andelsklasser eller at investor ønsker utbytte eller valutasikring på sin investering.

Den Norske Aktuarforening viser til at kapitalforvaltningsforskriftens rammer for investeringer i fond er hhv. 4 % og 10 % av de forsikringsmessige avsetninger (FMA) for nasjonale fond og UCITS-fond respektivt. Vi mener at regelverket for verdipapirfond bør samordnes med kapitalforvaltningsforskriften slik at for eksempel ulike andelsklasser i samme fond er underlagt samme ramme.

Gjennomføring av direktiv 2007/16/EF
Den Norske Aktuarforening støtter Finansdepartementets forslag til regulering når det gjelder gjennomføring av direktiv 200711 6/EF (definisjonsdirektivet).

 

 

aktuarforeningen.pdf