Rettstilstanden i andre...

Rettstilstanden i andre land

Sverige

I Sverige finnes det regler både om automatisk konkurskarantene og om næringsforbud, dvs. rettighetstap. Konkurslagen 6. kapittel 1 § fastsetter at en skyldner som er en fysisk person, ikke kan drive næringsvirksomhet som medfører regnskapsplikt under konkursbehandlingen. Overtredelse straffes med bøter. Etter den svenske aktiebolagslagen (lag 1975:1385) 2. kap. 1 § kan en som er under konkursbehandling, ikke være stifter av aksjeselskap. Vedkommende kan heller ikke være styremedlem og daglig leder, jf. aktiebolagslagen 8. kap. 9 § og 27 §. En som allerede er valgt til styremedlem, må tre ut av styret under konkursen.

Næringsforbud reguleres av en egen lov, lov 1986: 436. Både fysiske skyldnere og stedfortredere for ulike selskapsformer er omfattet av reglene.

Generelt kan næringsforbud ilegges den som i egenskap av innehaver av enkeltpersonforetak grovt har tilsidesatt sine plikter i næringsvirksomheten og derved har gjort seg skyldig i forbrytelser som ikke er ubetydelige. Vilkåret er at næringsforbudet er påkrevet av allmenne hensyn. Loven om næringsforbud 2 § bestemmer at hvis det er påkrevd av allmenne hensyn, kan næringsforbud ilegges en som er gått konkurs og som da var selvstendig næringsdrivende, dersom vedkommende har opptrådt grovt utilbørlig mot sine fordringshavere eller på annen måte grovt har tilsidesatt sine plikter i næringsvirksomheten. Ved vurderingen av om næringsforbud er påkrevd ut fra allmenne hensyn, skal det særlig legges vekt på om tilsidesettelsen av pliktene har vært systematisk eller har hatt betydelig vinning som hensikt, om det har medført eller vært egnet til å medføre betydelig skade, eller om den næringsdrivende tidligere har vært dømt for forbrytelser i næringsvirksomhet. Normalt skal næringsforbud ilegges dersom den næringsdrivende har begått en forbrytelse som medfører minst seks måneders fengsel.

Det er også adgang til å nedlegge næringsforbud overfor en person som har vært styremedlem eller daglig leder i et aksjeselskap som er gått konkurs, og styremedlemmer og personer med ledende stillinger i enkelte andre sammenslutningsformer som er gått konkurs. Tilsvarende gjelder den som utad har fremstått som innehaver av slike verv, og den som faktisk har utøvd vervet.

Næringsforbud ilegges for en periode fra tre til ti år. En person som er ilagt næringsforbud, kan ikke drive egen næringsvirksomhet, stifte aksjeselskap og enkelte andre sammenslutningsformer med begrenset ansvar, være styremedlem, daglig leder, firmategner eller på annen måte stedfortredende for aksjeselskaper og enkelte andre sammenslutningsformer med begrenset ansvar. Videre kan den som har næringsforbud, ikke faktisk lede næringsvirksomhet eller en juridisk person som er regnskapspliktig, eller eie så mange aksjer i et aksjeselskap at det tilsvarer mer enn 50 % av stemmene. Den som har næringsforbud, har forbud mot å være ansatt i eller ta imot stadige oppdrag i næringsvirksomhet som drives av en nærstående eller av et aksjeselskap mv. som den nærstående eier. Vedkommende kan heller ikke være ansatt i eller ta i mot oppdrag fra den næringsvirksomheten der vedkommende har tilsidesatt sine plikter.

En sak om næringsforbud blir ført for retten av påtalemyndigheten, og følger i hovedsak straffeprosessuelle regler. Kronofogdmyndigheten kan begjære næringsforbud dersom påtalemyndigheten ikke gjør det. Det blir avholdt rettsmøte, og vedkommende det begjæres næringsforbud for, har krav på offentlig forsvarer. Det kan nedlegges midlertidig næringsforbud inntil saken er avgjort. Den som blir ilagt næringsforbud, kan søke retten om dispensasjon fra forbudet. Næringsforbud blir registrert i et register, og kronofogdmyndigheten fører tilsyn med at forbudet blir etterlevet. Straffen for overtredelse av forbudet er fengsel i høyst to år, i mindre alvorlige tilfeller bøter eller fengsel i høyst seks måneder. Dersom et næringsforbud blir overtrådt, skal det som hovedregel forlenges med inntil fem år.

Danmark

Etter dansk rett kreves det næringsbrev for å drive en rekke virksomheter, herunder hotell og restaurant. I tillegg kreves det bevilling for å drive yrker som f.eks. revisor eller eiendomsmegler. Ved konkurs blir innehaveren fratatt næringsbrevet eller bevillingen automatisk. Dette skjer ved administrativ beslutning.

Etter den danske straffeloven § 78 kan en som er dømt for et straffbart forhold, utelukkes fra å utøve virksomhet som krever særskilt offentlig autorisasjon eller godkjennelse. Vilkåret er at det straffbare forholdet viser at det er en nærliggende fare for misbruk av stillingen eller vervet. Spørsmål om slikt rettighetstap skal ilegges, avgjøres av retten. Etter den danske straffeloven § 79 kan en som utøver en virksomhet som krever offentlig autorisasjon eller godkjennelse, ved dom for straffbart forhold frakjennes retten til fortsatt å utøve virksomheten eller til å utøve den i visse former, såfremt det straffbare forholdet viser at det er en nærliggende fare for misbruk av stillingen. Bestemmelsen er blant annet anvendelig i forhold til personer som har begått misligheter i forbindelse med konkurs. Når særlige grunner taler for det, kan en person fradømmes retten til å utøve også andre virksomheter, og retten til å være stifter av eller direktør eller medlem av styret i et selskap med begrenset ansvar eller et selskap eller en forening som krever offentlig godkjennelse eller et fond. Rettighetstapet gjelder fra ett til fem år eller ”inntil videre”. Rettighetstap ”inntil videre” kan på ny innbringes for retten etter fem år.

Finland

I Finland er det som i Sverige en egen lov om næringsforbud. Næringsforbud kan ilegges enkeltstående næringsdrivende som driver virksomhet med bokføringsplikt og enkelte deltakere, styremedlemmer og daglig leder i selskaper og stiftelser.

Vilkårene for næringsforbud er at en person ved driften av virksomheten vesentlig har tilsidesatt de lovfestede plikter som gjelder virksomheten, eller i næringsvirksomheten har gjort seg skyldig i straffbart forhold som ikke kan anses ubetydelig. I tillegg er det et vilkår at vedkommendes virksomhet etter en helhetsvurdering må anses skadelig for kreditorene, avtalepartene, den offentlige økonomien eller økonomisk konkurranse. Virkningen av et næringsforbud er at den som ilegges forbudet, ikke selv eller ved fullmektig kan drive bokføringspliktig virksomhet, eller inneha enkelte styrende posisjoner i selskaper, ikke selv eller ved fullmektig kan stifte aksjeselskap eller andelslag, eller utøve bestemmelsesrett i en sammenslutning som driver næringsvirksomhet. Næringsforbud kan besluttes for minst tre og høyst syv år. Næringsforbudet ilegges av en domstol etter begjæring av påtalemyndigheten. Dersom en person er mistenkt eller tiltalt for forbrytelser som er begått i næringsvirksomhet og det anses sannsynlig at næringsforbud vil kunne meddeles, kan det ilegges midlertidig næringsforbud for høyst seks måneder om gangen dersom det er nødvendig for å forhindre virksomhet som kan anses skadelig. Næringsforbud kan oppheves dersom endrede forhold eller andre særskilte omstendigheter tilsier det. Dersom næringsforbudet blir brutt uten at bruddet kan anses ubetydelig, kan det forlenges med høyst fem år.

Storbritannia

I Storbritannia er det en todelt ordning. Det er en automatisk konkurskarantene under konkursen. I tillegg kan domstolen idømme direktøren for et selskap ”disqualification order” etter Company Directors Disqualification Act 1986. Dette er etter engelsk rett betraktet som en sivilrettslig reaksjon. Etter loven av 1986 kan retten utferdige en ”disqualification order”, et forbud mot å stifte eller lede selskaper i en periode fra to til femten år. Forbud skal blant annet nedlegges overfor en person som har vært leder i et selskap som har blitt insolvent, og hvis opptredenen som leder gjør vedkommende uskikket til å være involvert i ledelsen av et selskap. Et slikt forbud kan også nedlegges overfor en person som er dømt for et straffbart forhold i næringsvirksomhet. Dersom en person har fått en ” disqualification order” mot seg og vedkommende involverer seg i et selskap i strid med forbudet, blir vedkommende ansvarlig for selskapets gjeld. Det blir ført et offentlig register over de nedlagte forbudene.