Behovet for en revisjon...

Behovet for en revisjon av konkurskarantenereglene

Konkursrådet har i sin uttalelse nr. 44, vedtatt mars 2003, anmodet om at reglene om konkurskarantene gjennomgås og utredes med henblikk på endringer både når det gjelder de materielle vilkårene for konkurskarantene i konkursloven § 142 og saksbehandlingsreglene i § 143. Konkursrådet peker på at reglene om konkurskarantene har vært kritisert fra flere hold. Kritikken har dels gått på at reglene om vilkår for konkurskarantene er vage og skjønnspregede, og at det har medført en tilfeldig og ulik praksis blant tingrettene.

Konkursrådet viser også til at det har vært påpekt at konkurskarantene kan oppfattes som en straff og av den grunn bør behandles etter straffeprosessens regler i stedet for de summariske saksbehandlingsreglene i konkursloven. Konkursrådet uttaler at saksbehandlingsreglene kan være i strid med EMKs krav til rettferdig rettergang. Departementet anser forholdet til EMK som avklart ved de tre høyesterettsavgjørelsene som falt 23. september 2003. Det kan likevel være grunn til å vurdere om saksbehandlingsreglene bør forbedres av rettssikkerhetshensyn. Det er særlig viktig å sikre kontradiksjon i prosessen.

At det er mangler ved saksbehandlingsreglene i konkurskarantenesaker, er også påpekt av Høyesteretts kjæremålsutvalg. I Rt. 1997 s. 1251 uttaler kjæremålsutvalget at det at konkursloven kapittel XVIII om konkurskarantene mv. ikke inneholder bestemmelser om omkostningsansvar, må anses som en mangel. I Rt. 1997 s. 1255 uttaler kjæremålsutvalget i forbindelse med spørsmålet om en kjennelse om konkurskarantene skal forkynnes for påtalemyndigheten selv om den ikke har opptrådt som part i saken, at regelverket om konkurskarantene på dette og andre punkter er uklart og burde vært gjennomgått på nytt.

Det har ellers fra flere hold vært fremhevet som et problem at den som blir ilagt karantene, ofte ikke har noen motpart i en eventuell kjæremålssak.

Departementet har også mottatt forslag til endringer i karantenereglene, særlig med hensyn til karantenens virkninger, i brev fra Brønnøysundregistrene 5. oktober 2004.

Departementet vurderer i notatet her forslag om lovendringer med sikte på å forbedre saksbehandlingsreglene i karantenesaker. Departementet reiser også spørsmål om det er behov for endringer i de materielle reglene om vilkår for konkurskarantene og virkningene av en karantene. Ved vurderingen av hvordan de materielle reglene bør utformes, bør det tas sikte på at samfunnet i tilstrekkelig grad blir beskyttet mot at personer som har vist seg uskikket ved useriøs forretningsdrift, opptrer som styremedlem, daglig leder eller selskapsstifter. Hensynet til samfunnets beskyttelsesbehov må veies opp mot hvor inngripende en karantene vil virke for den karanteneilagte. Det må sikres at karantenespørsmålet undergis en konkret vurdering i hver sak.