Høringsnotat

Utkast til endringsforskrift

Endring av forskrift av 26. juni 2002 nr. 729 om organisering og dimensjonering av brannvesen. Fastsatt av Justis- og politidepartementet xx.xx. 2006 (fastsettes etter høringsrunden) med hjemmel i lov av 14. juni 2002 nr. 20 om vern mot brann, eksplosjon og ulykker med farlig stoff og om brannvesenets redningsoppgaver § 9.

§ 8-5 Ikrafttredelse og overgangsbestemmelser
Nytt første, annet og tredje ledd vil se slik ut:

Kravet om opplæring og kompetanse i kapittel 7 for konstabel og utrykningsleder i deltidsstilling som ikke er overbefal trer i kraft 1. januar 2007.

Kravene i §§ 7-3 og 7-7 når det gjelder henholdsvis konstabel og utrykningsleder i deltidsstilling må være oppfylt innen 31. desember 2012.

Inntil utdanningen er gjennomført i henhold til §§ 7-3 og 7-7 gjelder følgende:

  1. Konstabel i deltidsstilling skal i første tjenesteår gjennomgå en grunnopplæring i eget eller annet brannvesen. Grunnopplæringen skal omfatte detaljert innføring i alle de funksjoner som er aktuelle for konstabelen i deltidsstilling i det brannvesen disse skal tjenestegjøre. Grunnopplæringen skal også omfatte faremomenter i tjenesten og aktuelle vernetiltak, orientering om brannvesenets organisasjon og da særlig om eget brannvesen.
  2. Utrykningsleder i deltidsstilling skal ha opplæring som konstabel i deltidsstilling og minst ha Norges brannskoles nettbaserte grunnkurs i brannvern.

Kravet i §§ 7-3 og 7-7 gjelder allikevel ikke for konstabel og utrykningsleder i deltidsstilling født før 1. januar 1957 og med lang praksis i brannvesen. For disse gjelder kompetansekravet i 3. ledd punkt 1. og 2.