Forskriftsutkast m.m.

Forskriftsutkast m.m.

Utkast til forskrift om utvidet registrering av utleggsforretninger i Løsøreregisteret

(fastsatt med hjemmel i lov 7. juni 1935 nr. 2 om tinglysing § 34 femte ledd og § 34 a første, annet og fjerde ledd.)

§ 1 Sletting av utleggspant som ikke får rettsvern ved registrering i Løsøreregisteret

Utleggspant som er registrert i Løsøreregisteret uten at registreringen der gir rettsvern, skal slettes fra registeret når utlegget er falt bort. Det må fremlegges bevis for at utlegget er falt bort.

Registerføreren skal av eget tiltak slette utleggspantet fem år etter registreringen. Om utlegget fremdeles består, kan utleggshaveren begjære ny registrering etter utløpet av femårsfristen.

Panteloven § 5-14 gjelder tilsvarende for offentlige fordringshavere som har registrert et utlegg i Løsøreregisteret uten rettsvernsvirkning.

§ 2 Registrering av opplysninger om utleggstrekk og ”intet til utlegg”

Følgende opplysninger om utleggstrekk registreres på saksøktes blad i Løsøreregisteret:

  1. datoen for utleggsforretningen,
  2. utleggstrekkets størrelse,
  3. trekkperiodens utløp, dersom trekkperiode er fastsatt.

Utleggstrekk med trekkperiode som ikke overstiger en måned, skal ikke registreres.

Registrering av ”intet til utlegg” etter tvangsfullbyrdelsesloven § 7-25 skal angi datoen for forretningen.

Det skal ikke registreres hvem som er namsmyndighet for utleggstrekk eller forretning om ”intet til utlegg”. Utleggstrekks prioritet skal heller ikke registreres.

§ 3 Sletting av opplysninger om utleggstrekk

Når et registrert utleggstrekk skal slettes fra registeret etter tinglysingsloven § 34 a fjerde ledd første punktum fordi den opprinnelig fastsatte trekkperioden er løpt ut, skal slettingen skje dagen etter at trekkperioden er løpt ut.

Når Løsøreregisteret mottar beslutning fra namsmannen om opphevelse av utleggsforretningen etter tvangsfullbyrdelsesloven § 7-28 første ledd, eller skriftlig erklæring fra saksøkeren hvor denne gir avkall på sin rett etter utleggsforretningen, skal registerføreren straks sørge for sletting av utleggstrekket. Erklæring fra saksøkeren innleveres til namsmannen, som sørger for melding til Løsøreregisteret om sletting.

§ 4 Sletting av opplysninger om ”intet til utlegg”

Sletting av forretning om ”intet til utlegg” i medhold av tinglysingsloven § 34 a fjerde ledd annet punktum, skal skje dagen etter at treårsfristen er løpt ut.

Når Løsøreregisteret mottar beslutning om sletting fra namsmannen etter tvangsfullbyrdelsesloven § 7-29, eller skriftlig erklæring fra saksøkeren om at kravet som lå til grunn for forretningen er falt bort, skal registerføreren straks sørge for sletting av utleggsforretningen. Erklæring fra saksøkeren innleveres til namsmannen, som sørger for melding til Løsøreregisteret om sletting.

§ 5 Plikt til å gi gjenpart til den omspurte ved utlevering av opplysninger

Når Løsøreregisteret ved utskrift gir ut opplysninger om utleggstrekk eller forretninger om ”intet til utlegg” som gjelder en fysisk person, skal den omspurte vederlagsfritt orienteres ved gjenpart. Dette gjelder likevel ikke når opplysningene gis ut til et kredittopplysningsbyrå.

Gjenparten skal gi informasjon om innholdet av de utleverte opplysningene, og om hvem de er utlevert til.

§ 6 Ikrafttredelse

Forskriften her trer i kraft 1. januar 2007.

Utkast til endringer i personopplysningsforskriften

I forskrift 15. desember 2000 nr. 1265 om behandling av personopplysninger (personopplysningsforskriften) gjøres følgende endring:

§ 4-2 annet ledd ny bokstav f skal lyde:

f) meldinger fra Løsøreregisteret om registrerte utleggstrekk og forretninger om ”intet til utlegg”.

Utkast til endring i gebyrforskriften

I forskrift 16. desember 2003 nr. 1551 om gebyr for tjenester fra Brønnøysund­registrene gjøres følgende endringer:

§ 2 første ledd skal lyde:

Informasjon fra Brønnøysundregistrene kan avgis muntlig, skriftlig eller via elektroniske medier. Utlevering av opplysninger om registrerte utleggstrekk og forretninger om ”intet til utlegg” kan bare skje skriftlig, herunder via elektroniske medier, jf. tinglysingsloven § 34 a tredje ledd.

Ny § 7 a skal lyde:

§ 7 a Særregler for informasjon om utleggstrekk og ”intet til utlegg” fra Løsøreregisteret

Opplysninger om utleggstrekk og forretninger om ”intet til utlegg” kan bare gis til advokater, finansinstitusjoner, inkassobyråer, kredittopplysningsbyråer, samt offentlige myndigheter med taushetsplikt etter forvaltningsloven eller annen lov, jf. tinglysingsloven § 34 a tredje ledd.

Registerføreren fastsetter i samråd med departementet priser for utlevering av opplysninger om utleggstrekk og forretninger om ”intet til utlegg”. Prisene skal ikke overstige det som behøves for dekning av kostnader knyttet til registrering av disse utleggsforretningene og kostnader ved tilrettelegging og avgivelse av informasjonen.

Utkast til forskrift om elektronisk kommunikasjon ved registrering av utleggs­pant i Løsøreregisteret

§ 1 Bruk av elektronisk kommunikasjon ved registrering av utleggspant i Løsøreregisteret

Når utleggspant skal registreres i Løsøreregisteret, sendes namsboken fra namsmyndighetene til Løsøreregisteret i elektronisk form via database hos Statens innkrevingssentral. Også melding fra namsmannen om sletting av utleggspant sendes i elektronisk form. Ved registrering av elektronisk dokument gjelder de alminnelige saksbehandlingsreglene i lov 7. juni 1935 nr. 2 om tinglysing (tinglysingsloven) og forskrift 3. november 1995 nr. 875 om tinglysing (tinglysingsforskriften), med mindre annet er fastsatt i forskriften her.

§ 2 Innføring i Løsøreregisteret

Et elektronisk dokument anses innkommet og gis prioritet etter de alminnelige reglene i tinglysingsloven og tinglysingsforskriften.

Løsøreregisteret kan bruke egen nummerserie for tinglysing av elektroniske dokumenter.

§ 3 Melding til saksøkeren om registreringen

Løsøreregisteret skal gi saksøkeren egen melding om registreringen, med opplysning om andre heftelser i formuesgodet. Melding kan også gis ved fullstendig utskrift av registeret dersom registerføreren finner det hensiktsmessig. Underretningen kan skje ved bruk av elektronisk kommunikasjon dersom saksøkeren uttrykkelig har godtatt dette og oppgitt den elektroniske adresse Løsøreregisteret skal benytte for å sende underretningen.

§ 4 Oppbevaring og teknologisk løsning

Oversendingen av elektronisk dokumenter skal sikres i en teknologisk løsning som til enhver tid ivaretar sikkerheten med hensyn til autentisering, konfidensialitet, integritet og ikke-benekting.

Løsøreregisteret skal oppbevare elektroniske dokumenter i henhold til reglene som er fastsatt i eller i medhold av lov 4. desember 1992 nr. 126 om arkiv.

§ 5 Ikraftsettings- og overgangsbestemmelser

Forskriften gjelder fra 1. januar 2007 for registrering av forretninger for utleggspant som holdes av de alminnelige namsmyndighetene og av Statens innkrevingssentral.

Forskriften gjelder for forretninger for utleggspant som holdes etter at forskriften er trådt i kraft.

Utkast til ikraftsettings- og overgangsbestemmelser

Følgende bestemmelser i lov 17. juni 2005 nr. 89 om endringar i lov 26. juni 1992 nr. 86 om tvangsfullbyrdelse og midlertidig sikring og andre lover trer i kraft 1. januar 2007:

  1. avsnitt I om endring av lov 7. juni 1935 nr. 2 om tinglysing § 34 a,
  2. § 7-20 annet ledd i avsnitt III om endringer i lov 26. juni 1992 nr. 86 om tvangsfullbyrdelse og midlertidig sikring,
  3. § 7-19, § 7-20 første ledd og tredje til ellevte ledd, § 7-21, § 7-25 og § 7-29 i avsnitt III om endringer i lov 26. juni 1992 nr. 86 om tvangsfullbyrdelse og midlertidig sikring, for så vidt gjelder utleggsforretninger som holdes av de alminnelige namsmyndighetene og av Statens innkrevingssentral,
  4. avsnitt V om opphevelse av lov 11. juni 1993 nr. 83 om endringer i rettergangslovgivningen m.m. avsnitt I nr. 51 om endringer i lov 26. juni 1992 nr. 86 om tvangsfullbyrdelse og midlertidig sikring § 7-19 andre ledd, § 7-20, § 7-21 nytt fjerde ledd, § 7-25 og § 7-29.

Bestemmelsene nevnt i første ledd nr. 2 og 3 gjelder for saker der utleggs­forretningen holdes etter at loven er trådt i kraft.