Gebyr for utlevering...

Gebyr for utlevering av opplysninger om utleggstrekk og forretninger om "intet til utlegg"

Det må fastsettes forskriftsbestemmelser om gebyr for utlevering av opplysninger om utleggstrekk og forretninger om ”intet til utlegg” fra Løsøreregisteret. Gebyrene skal dekke driftskostnadene ved Løsøreregisteret for denne registreringen, jf. Ot. prp. nr. 66 (2004-2005) s. 46. I tinglysningsloven § 34 femte ledd er det hjemmel for at departe­mentet kan gi regler om hvordan informasjon i Løsøreregisteret skal gjøres tilgjengelig, og herunder bestemme at det skal betales gebyr for tjenestene.

Forskrift 16. desember 2003 nr. 1551 om gebyr for tjenester fra Brønnøysundregistrene kapittel 3 har regler om priser for avgivelse av informasjon fra Løsøreregisteret, Enhets­registeret, Foretaksregisteret, Regnskapsregisteret, Konkursregisteret og Oppgave­registeret. Reglene om gebyr for utlevering av opplysninger om utleggstrekk og ”intet til utlegg” hører hjemme i denne forskriften. Dette fordrer imidlertid enkelte tilføyelser i forskriften, fordi forskriften har regler om utlevering av opplysninger som på noen punkter er annerledes enn de som skal gjelde for utlevering av opplysninger om utleggs­trekk og ”intet til utlegg” fra Løsøreregisteret. Blant annet fastsetter forskriften § 2 første ledd at informasjon fra Brønnøysundregistrene kan avgis muntlig, skriftlig eller via elektroniske medier, mens det følger av tinglysingsloven § 34 a tredje ledd annet punktum at opplysninger om utleggstrekk og ”intet til utlegg” bare kan gis ut skriftlig (herunder i elektronisk form, jf. Ot.prp. nr. 66 (2004–2005) s. 47). Videre følger det av forskriften § 7 at alle kan bestille utskrift av det som er registrert på entydig betegnet person eller foretak, mens det av tinglysingsloven § 34 a tredje ledd første punktum følger at bare en avgrenset brukergruppe kan motta opplysninger om regist­rerte utleggstrekk og ”intet til utlegg”. I høringsnotatet her foreslås det at det gis en egen gebyrbestemmelse for utlevering av opplysninger om utleggstrekk og ”intet til utlegg” som ny § 7 a i forskriften, og at det der også vises til at bare særskilte bruker­grupper har tilgang til slike opplysninger, jf. tinglysingsloven § 34 a tredje ledd. Det foreslås videre at det presiseres i forskriften § 2 at opplysninger om disse utleggs­forretningene bare kan gis ut skriftlig, herunder i elektronisk form, jf. tinglysingsloven § 34 a tredje ledd.

Denne gebyrbestemmelsen kan formuleres slik at Brønnøysundregistrene selv i samråd med departementet (Nærings- og handelsdepartementet) kan fastsette gebyrene for utlevering av opplysninger om utleggstrekk og ”intet til utlegg”. Prisene skal ikke overstige det som er nødvendig for å dekke kostnadene ved registrering av disse opplysningene i Løsøreregisteret, og kostnadene ved tilrettelegging og avgivelse av informasjonen.

Det vises til utkastet til endringer av forskrift 16. desember 2003 nr. 1551.