Bruk av elektronisk kommunikasjon...

Bruk av elektronisk kommunikasjon ved registrering av utleggspant i Løsøre­registeret

Ved lov 17. juni 2005 nr. 89 ble det gjort endringer i tvangsfullbyrdelsesloven § 7-20 om avslutning av forretning for utleggspant. Bestemmelsen ble endret slik at alle utleggs­pant som ikke skal registreres i et realregister, skal registreres i Løsøreregisteret. Nåværende § 7-20 krever i forbindelse med avslutningen av utleggsforretninger at namsmannen omgående skal ”sende utskrift av namsboken til registrering i Løsøre­registeret.” Etter lovendringen heter det i § 7-20 tiende ledd at namsmannen ”sørger […] omgående for at utlegget blir registrert i Løsøreregisteret”. Den endrede formule­ringen er ment å ta høyde for at innsending skal kunne skje i elektronisk form, og at opplysningene kan gå fra de ulike namsmyndighetene til Løsøreregisteret via database hos Statens innkrevingssentral.

Ved samme lov ble reglene om melding til saksøkeren etter registrering av utleggspant i Løsøreregisteret endret, jf. tvangsfullbyrdelsesloven § 7-19 annet ledd. Etter nåværende § 7-19 annet ledd skal saksøkeren, når utlegget blir registrert i et offentlig register, gis underretning om utlegget ved at registeret sender utskriften av namsboken med påtegning om at utlegget er registrert, til saksøkeren. Bestemmelsen er endret slik at registeret skal sende slik melding bare i de tilfellene der utlegget registreres i annet register enn Løsøreregisteret. Registreres utlegget i Løsøreregisteret, skal nams­mannen gi saksøkeren utskrift av namsboken. Det heter om endringen i Ot. prp. nr. 66 (2004-2005) på s. 48:

”I dag vert saksøkjaren underretta om utleggspant som skal registrerast i Lausøyreregisteret ved at namsmannen sender namsboka til Lausøyreregisteret, som etter at utlegget er registrert, sender namsboka til saksøkjaren med opplysning om at utlegget er registrert. Samstundes får saksøkjaren beskjed om eventuelle heftingar. Innsending av namsboka til Lausøyreregisteret fell bort. I staden skal dei opplysningane Lausøyreregisteret trenger til registreringa, overførast elektronisk frå namsmannen via Statens innkrevjingssentral. Ved lov 25. april 2003 nr. 24 om endringer i rettergangslovgivningen mv. (elektronisk kommunikasjon med domstolene) vart det gjeve ein ny § 4 a i tinglysingslova som opnar for at Kongen gir forskrifter om elektronisk kommunikasjon i samband med tinglysing. Det vil med heimel i den føresegna verte gjeve ei forskrift om elektronisk overføring frå Statens innkrevjingssentral av opplysningar om utleggs­forretningar som skal registrerast i Lausøyreregisteret. Frå Lausøyreregisteret vil saksøkjaren får ei melding om eventuelle heftingar som samstundes vil vere ei melding om at utlegget er registrert."

I høringsnotatet her foreslås det at det fastsettes en egen forskrift om bruk av elektro­nisk kommunikasjon ved registrering av utleggspant i Løsøreregisteret. Forskriften har hjemmel i tinglysingsloven § 4 a.

Forskriftsutkastet § 1 fastsetter at namsboken skal overføres i elektronisk form til Løsøre­registeret via database hos Statens innkrevingssentral. Også melding fra namsmannen om sletting av utleggspant skal oversendes i elektronisk form. De almin­nelige saks­behandlingsreglene for tinglysing i tinglysingsloven og forskrift 3. november 1995 nr. 875 om tinglysing kommer til anvendelse. Forskriften § 2 fastsetter, etter mønster av forskrift 28. oktober 2005 nr. 1259 om prøveprosjekt for elektronisk kommu­ni­kasjon ved tinglysing av salgspant i motorvogn § 6, at et elektronisk dokument anses inn­kommet og gis prioritet etter de alminnelige reglene i tinglysingsloven og ting­lysings­forskriften. Det foreslås ingen endringer i reglene om hva som skal anmerkes i Løsøreregisteret når det gjelder utleggspant.

Regler om melding til saksøkeren om registreringen foreslås inntatt i forskriftsutkastet § 3. Saksøkeren vil motta utskrift av namsboken fra namsmannen etter tvangsfull­byr­delsesloven § 7-19 annet ledd. Løsøreregisteret skal etter forskriftsutkastet § 3 første punktum gi melding til saksøkeren om at utlegget er registrert. Det foreslås presisert i § 3 annet punktum at meldingen også kan gis i form av en fullstendig utskrift fra registeret, på samme måte som ved andre registreringer i Løsøreregisteret. Etter mønster av forskriften om elektronisk kommunikasjon ved tinglysing av salgspant, foreslås det i § 3 tredje punktum at underretningen kan sendes elektronisk dersom saksøkeren har godtatt dette og har oppgitt elektronisk adresse.

I forskriftsutkastet § 4 foreslås regler om oppbevaring og teknologisk løsning, etter mønster av forskriften om elektronisk kommunikasjon ved tinglysing av salgspant § 9.