Delvis ikraftsetting...

Delvis ikraftsetting av lov 17. juni 2005 nr. 89

Lov 17. juni 2005 nr. 89 er delvis satt i kraft. Lovvedtaket avsnitt IV om endringer i tomte­festeloven trådte i kraft straks ved lovvedtakets sanksjon. Ved kgl. res. 28. oktober 2005 nr. 1242 ble endringen i straffeprosessloven § 456 og i tvangsfullbyrdelsesloven § 7-3 annet ledd satt i kraft fra 1. november 2005.

De øvrige endringene i tvangsfullbyrdelsesloven kapittel 7 og tinglysingsloven § 34 a, samt lovvedtaket avsnitt V om delvis opphevelse av lov 11. juni 1993 nr. 83 om endringer i rettergangslovgivningen, er foreløpig ikke satt i kraft.

Etter loven avsnitt VI nr. 1 tredje punktum kan endringene i tvangsfullbyrdelsesloven kapittel 7 settes i kraft til ulik tid for forskjellige namsmyndigheter. Bakgrunnen er blant annet at det vil ta lenger tid for enkelte namsmyndigheter før de tekniske forut­setningene for ikraftsetting er til stede.

De alminnelige namsmyndighetene og Statens innkrevingssentral benytter allerede et felles saksbehandlingssystem (”SI-AN”). Det er sannsynlig at det vil ligge teknisk til rette for at utleggsforretningene som behandles innenfor ”SI-AN”, kan registreres i Løsøreregisteret fra 1. januar 2007. Også de øvrige namsmyndighetenes utleggs­forretninger skal registreres i Løsøreregisteret via databasene til Statens innkrevings­sentral. Statens innkrevingssentral må utvikle en egen database ved siden av ”SI-AN” for disse utleggsforretningene. Det vil ta noe tid før denne er på plass. I tillegg må de øvrige namsmyndighetene utvikle systemer for å kommunisere med Statens inn­krevingssentral. Det er derfor nødvendig at ikraftsetting i forhold til de øvrige særnams­myndighetene utstår noe. Det foreslås at endringene i tvangsfullbyrdelses­loven § 7-19, § 7-20 første ledd og tredje til ellevte ledd, § 7-21, § 7-25 og § 7-29 settes i kraft fra 1. januar 2007 for de alminnelige namsmyndighetene og Statens innkrevings­sentral. Tinglysingsloven § 34 a og lovvedtaket avsnitt V om opphevelse av lov 11. juni 1993 nr. 83 om endringer i rettergangslovgivingen m.m. foreslås også satt i kraft fra 1. januar 2007. Ikraftsetting av tinglysingsloven § 34 a er nødvendig for å kunne igangsette utvidet registrering av utleggsforretninger fra denne dato.

I tvangsfullbyrdelsesloven § 7-20 andre ledd er det vedtatt en bestemmelse om i hvilke tilfelle namsmannen har adgang til å frata den saksøkte rådigheten over løsøre som det er tatt utleggspant i. Bestemmelsen er tematisk uavhengig av de øvrige endringene i § 7-20. Endringen av § 7-20 annet ledd vil gjelde ikke bare for alminnelige namsmyndig­heter, men også for særnamsmyndigheter som har kompetanse til å ta utleggspant i løsøre, noe som kan være aktuelt for skatteoppkreverne og skattefogdene. Det foreslås derfor at endringen i § 7-20 annet ledd settes i kraft fra 1. januar 2007, uten at ikraft­settingen begrenses til enkelte namsmyndigheter.

Det vises til utkastet til ikraftsettingsbestemmelse.

Det foreslås en overgangsbestemmelse om at loven gjelder i saker der utleggsforret­ningen holdes etter ikraftsettingstidspunktet. Etter tvangsfullbyrdelsesloven § 7-10 skal namsmannen før utleggsforretningen holdes, gi saksøkte varsel om tid og sted for forretningen. Utleggsforretningen innledes så på det på forhånd fastsatte tidspunktet med de prosedyrer som er beskrevet i tvfl. § 7-11. Loven vil altså etter forslaget kunne komme til anvendelse i saker der varsel etter § 7-10 er sendt før ikraftsettingstids­punktet, såfremt utleggsforretningen holdes etter ikraftsettingen.

Alternativt kunne overgangsbestemmelsen gå ut på at loven bare skal gjelde i saker der begjæring om utlegg er kommet inn etter ikraftsettingstidspunktet. Departementet antar at det ikke er nødvendig å utskyte ikraftsettingstidspunktet til bare å gjelde disse sakene. Det antas at det ikke vil by på problemer å la reglene gjelde også for saker der begjæring er innkommet før ikraftsettingen, fordi lovendringene hovedsakelig omhandler prosedyrer ved avslutningen av utleggsforretninger.