Historisk arkiv

Tiltak for å styrke sykepleierutdanningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Tiltak for å styrke sykepleierutdanningen

10.0 ORGANISERING OG INNHOLD I SAMARBEIDSAVTALER MELLOM HØGSKOLE OG PRAKSISFELT

Tidligere i rapporten er det vist til de erfaringer som gjort med hensyn til formalisert samarbeid mellom høgskole og praksisfelt. I utvalgets forslag til rammeplan står det at:

"Høgskolen skal samarbeide og utvikle gjensidige avtaler med eierne av praksisstedene (stat, kommune, fylkeskommune og private organisasjoner), slik at høgskolene sikres tilgjengelighet på praksisplasser der studentene oppnår optimale læringsbetingelser.

Det skal også utarbeides samarbeidsavtale mellom høgskole og praksissted som beskriver hvilke roller, ansvars- og arbeidsoppgaver høgskolens lærere har i forhold til praksisstedets sykepleiere.

Avtalen skal også inneholde en beskrivelse av praksisstedets kvalitative og kvantitative veiledningsmuligheter. Likeså skal avtalen inneholde et tilbud fra høgskolen om kurs og utdanning i veiledning til kompetente sykepleiere. Juridiske aspekter i praksisopplæring skal skisseres i avtalene" (Mekki 1998).

Dette forslaget i rammeplanen fikk bred støtte fra høringsinstansene og det ble presisert at slike avtaler vil være nødvendig for å sikre tilgang og kvalitet på praksisplassene.

Høgskolen i Bergen har siden høsten 1997 utviklet et slikt samarbeid med Haukeland sykehus. Samarbeidsavtalen regulerer viktige og prinsippielle spørsmål knyttet til arbeids- og ansvarsforhold mellom institusjonene. Avtalen omfatter tre områder som senere konkretiseres i særavtaler. Dette gjelder

  1. gjennomføring av praksisstudier for høgskolens studenter
  2. utveksling av personalet for kompetanseutvikling
  3. samarbeid om etter- og videreutdanning av helsepersonell

(Mekki, Tollefsen 1998)

Utvalget vil tilrå at det inngås formaliserte samarbeidsavtaler mellom høgskole og praksisfelt. Disse avtalene må forhandles og signeres på toppledelsesnivå i begge organisasjoner. Vi vil i denne forbindelse vise til vårt forslag om å opprette praksisplassutvalg som etter vår mening kan fungere som en ressursbank i arbeidet med å utarbeide samarbeidsavtaler.

Lagt inn 8. april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen