Historisk arkiv

2 SAMMENDRAG

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

2 SAMMENDRAG

Arbeidsgruppen vil gi et kort sammendrag av de ulike kapitlene i rapporten.

Kapittel 3 Situasjonsbeskrivelse

Arbeidsgruppen gir her en beskrivelse av hele gruppen hørselshemmede og presenterer data fra en omfattende kartlegging av hørselshemmede født 1980 eller senere.

Med utgangspunkt i sentrale politiske føringer for opplæring av hørselshemmede og opplæringsloven gis det en presentasjon av noen kommunale og fylkeskommunale tiltak, samt en presentasjon av dagens statlige spesialpedagogiske støttesystem for hørselshemmede.

Kapittelet inneholder også en orientering om mulighetene innen teknologisk utvikling, en kort presentasjon av internasjonale trender og forholdet til de statlige utdanningskontorene og høgskoler/universiteter. Til slutt gis en kort informasjon om tilbudene fra brukerorganisasjonene.

Kapittel 4 Hørselshemmedes opplæringsbehov

Arbeidsgruppen gir her en utredning om de ulike behov som en står overfor i opplæring av ulike grupper hørselshemmede. Kapittelet inneholder også et forslag til endring av § 2-6 i opplæringsloven for å ivareta rettigheter for elever med tegnspråk som andrespråk.

Dette kapittelet inneholder arbeidsgruppens faglige begrunnelser for at det er nødvendig å ha et statlig spesialpedagogisk støttesystem for hørselshemmede.

Kapittel 5 Prinsipper og sentrale utfordringer som er lagt til grunn for arbeidsgruppens vurderinger og forslag

Arbeidsgruppen har lagt arbeid i å tydeliggjøre både prinsipper for tiltak og de utfordringer som en ser for videre utvikling av gode tilbud til hørselshemmede.

Kapittel 6 Framtidig tjenestetilbud ved det statlige støttesystemet

Utfra vurderinger av dagens tjenestetilbud gir arbeidsgruppen tilrådinger om hvilke tjenester som skal gis samlet fra støttesystemet.

Arbeidsgruppen foreslår i store trekk at dagens tjenestetilbud videreføres med en endring innen videregående opplæring.

Arbeidsgruppens flertallet foreslår som hovedprinsipp at staten ikke skal gi heltidstilbud om videregående opplæring for hørselshemmede, men at dette tilbudet skal videreføres og sikres ved at staten inngår avtaler med noen fylkeskommuner om tilbud i knutepunktskoler.

Arbeidsgruppens mindretall (Sissel Gerritsen) foreslår at staten fortsatt skal drive videregående opplæring for tegnspråklige elever.

Arbeidsgruppen vil styrke den faglige bistanden fra kompetansesentrene til fylkeskommunal videregående opplæring.

Kapittel 7 Ansvars- og arbeidsdeling mellom forvaltningsnivåene når det gjelder elever med heltidsopplæring

Arbeidsgruppen har en gjennomgang av kommunale, fylkeskommunale og statlige oppgaver overfor heltidsopplæring av hørselshemmede i barnehage, grunnskole, videregående opplæring og voksne.

Kapittel 8 Framtidig organisering av det statlige spesialpedagogiske støttesystemet for hørselshemmede

Arbeidsgruppen foreslår å opprettholde dagens fire statlige kompetansesentra, og at staten i tillegg fortsatt kjøper tjenester fra Andebu Kompetanse- og Skolesenter (AKS) og Briskeby, HLF’s skole og kompetansesenter. Kapittelet inneholder forslag om å overføre barnehagen ved Skådalen kompetansesenter til Voldsløkka barnehage i Oslo, og Skådalen skole til Vetland skole i Oslo.

Arbeidsgruppens flertall forslår videre at Kongstein videregående skole i Stavanger videreføres etter avtale med Rogaland fylkeskommune som en knutepunktskole. Bjørkåsen videregående skole i Bergen videreføres etter avtale med Hordaland fylkeskommune som en knutepunktskole.

Arbeidsgruppens mindretall (Sissel Gerritsen) foreslår at linjetilbudet ved Kongstein overføres til Bjørkåsen, og at Bjørkåsen videreføres som statlig skole, i nært samarbeid med Hordaland fylkeskommune.

Arbeidsgruppen foreslår at staten skal stå faglig ansvarlig for bo-/miljøtilbud for elever i fylkeskommunale knutepunktskoler.

De statlige tjenestene i Nord-Norge organiseres i tråd med forslag fra brukere og fagmiljøer i landsdelen.

De statlige sentrene får i tillegg til regionale funksjoner, tillagt faglige tyngdepunktfunksjoner i det statlige nettverket.

Kapittel 9 Framtidig dimensjonering av det statlige spesial-pedagogiske støttesystemet for hørselshemmede

Dette kapittelet inneholder forslag om dimensjonering av de ulike tiltakene som er beskrevet i kapittel 8.

Det blir foreslått å styrke sentrenes kompetansesentertjenester etter en nøkkel som gir en mer lik dimensjonering av sentrene. Dette er foreslått for å sikre lik tilgang til tjenester uansett hvor hørselshemmede bor i landet.

Arbeidsgruppen foreslår at driften av sentrene effektiviseres slik at frigjorte midler kan overføres til tjenesteproduksjon for brukerne.

Gjennom forslagene til dimensjonering vil arbeidsgruppen styrke tilbudene til tunghørt ungdom og voksne, samt tegnspråklige elever i videregående opplæring og voksne døve. Forslagene inneholder også en styrket innsats overfor elever med flerkulturell bakgrunn og elever med sosio-emosjonelle vansker.

Audiopedagogtjenesten i fylkene foreslås styrket.

Kapittel 10 Forholdet til tilgrensende tjenester

Arbeidsgruppen viser i dette kapittelet noen sentrale relasjoner mellom det statlige støttesystemet og andre tjenesteytende etater. Det blir fremmet forslag om tiltak som totalt sett kan styrke tilbudene til hørselshemmede.

Kapittel 11 Veien videre

Arbeidsgruppen har gitt en anbefalt tidsplan for iversetting av de foreslåtte endringene. I tillegg trekker arbeidsgruppen fram noen utviklingstendenser som på sikt vil kunne få konsekvenser for ny organisering og dimensjonering av det statlige spesialpedagogiske støttesystemet for hørselshemmede.

Kapittel 12 Dissens

Bare innen spørsmålet om videre statlig ansvar for drift av heltids videregående opplæring for tegnspråklige elever, delte gruppen seg i et flertall på 10 medlemmer og et mindretall på ett medlem. Kapittelet inneholder mindretallets (Sissel Gerritsen) begrunnelser for dissens.