Historisk arkiv

2. Evaluering av kvoteordningen....

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

2. Evaluering av kvoteordningen. Sammensetning og mandat for arbeidsgruppen.

Fra 1978 har studenter fra utviklingsland kunnet få støtte fra Statens lånekasse for utdanning til å gjennomføre en utdanning i Norge. Fra studieåret 1994-95 ble støtteordningen omlagt og utvidet til å omfatte studenter fra Sentral- og Øst-Europa. Målsetningen med omleggingen var en bedre gjennomføring av selve studieløpet og en sikring av den bistandspolitiske effekten av oppholdet i Norge.

I grove trekk fungerer støtteordningen slik at universiteter og høgskoler årlig søker departementet om et antall studieplasser (en kvote, herav navnet kvoteordningen). Departementet tildeler plasser, men institusjonen bestemmer selv hvem de vil ta opp til disse plassene innenfor rammen av regelverket. Studenten må fylle de ordinære vilkårene for opptak til studiet. Studenter som får tildelt en slik studieplass er sikret finansiering fra Lånekassen på linje med norske studenter, og fyller dermed også vilkåret for oppholdstillatelse i Norge.

Den reformerte støtteordningen –kvoteordningen – er blitt gjenstand for kritikk på flere punkter. Det har dreid seg om mangelfull informasjon om ordningen, administrasjonen av den, praktiske problemer i forbindelse med søknad om oppholdstillatelse og utbetaling av støtten fra Lånekassen, integrering av studentene, fordelingen av plassene, forholdet til NORADs stipendprogram og kravet til retur etter endt utdanning.

Ved utløpet av studieåret 1999-00 mente departementet at man hadde vunnet så pass mye erfaring med kvoteordningen at det ville være formålstjenlig å evaluere om omleggingen hadde gitt den ønskede effekt. Til å forestå evalueringen ble det oppnevnt en arbeidsgruppe med Kjetil Flatin som leder og med Kristin Sverdrup (NORAD), Jan Erik Wold (Lånekassen), Geir Løkken (Utenriksdepartementet), Signe Aanby (Norsk studentunion), Brit Balgaard (Høgskolen i Finnmark, utpekt av Det norske universitets- og høgskolerådet) og Siw Skjold Lexau (Kommunal- og regionaldepartementet) som medlemmer. Arbeidsgruppen ble gitt følgende mandat:

"Departementet ber arbeidsgruppen om å foreta en evaluering av kvoteordningen med utgangspunkt i intensjonene for ordningen, slik disse fremkommer i stortingsmelding nr 40 Fra visjon til virke.(1990-91) Dette innebærer at ordningen skal vurderes ut fra et bistandsperspektiv og at det i tillegg skal legges vekt på den rolle kvoteordningen spiller for internasjonaliseringen av de norske utdanningsinstitusjonene. Arbeidsgruppen skal videre evaluere selve utdanningsprogrammene og tilretteleggingen av studiene og forholdene rundt disse. Arbeidsgruppen skal se på mulig samordning med andre utdanningsprogrammer, først og fremst NORADs stipendprogram. Departementet forutsetter også at forvaltningen av kvoteordningen blir evaluert. Alle forslag som fremmes må kostnadsberegnes. Arbeidsgruppen skal angi hvilke endringer som kan gjennomføres innenfor dagens ramme, jf Utredningsinstruksen § 2.3. Arbeidsgruppen har frist til å legge fram sin utredning til 1. april 2001."

Arbeidsgruppen har hatt seks møter. Man har innhentet skriftlig informasjon om institusjonenes erfaringer med kvoteordningen og også holdt møter med representanter for universiteter og høgskoler. Et utvalg bestående av representanter for universitetene og NLH utarbeidet en innspill til arbeidsgruppen, som er benyttet. Videre er søknadene fra institusjonene om kvoteplasser for studieåret 2001-02 brukt som grunnlagsmateriale.