Historisk arkiv

Bakgrunnsinformasjon...

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Bakgrunnsinformasjon om elever og lærere.

Elever

Tilgang til PC

De fleste elever har tilgang til PC hjemme. Et flertall av disse elevene har sin egen PC, mens en mindre gruppe har tilgang til annen PC hjemme. Tabell 3.1 nedenfor gir en oversikt over hvor mange elever som har tilgang til PC hjemme. Nesten 95% av elevene i grunnskolen og nærmere 92% av elevene i videregående har tilgang til PC hjemme. Gutter og jenter i grunnskolen har tilnærmet lik tilgang, mens det i videregående opplæring er noe større tilgang for guttene.

Tabell 3.1: Elever med tilgang til PC hjemme

Klassetrinn

Kjønn

Prosent

Samlet

Grunnskole

Jenter

94,1

94,5

Gutter

94,9

Videregående

Jenter

90,2

91,8

Gutter

93,5

Tilgang til Internett

Tabell 3.2 nedenfor viser at mer enn 80% av elevene har tilgang til Internett hjemme. Det er små forskjeller mellom gutter og jenter med hensyn til nettilgang. Tilgangen til Internett hjemme er lik for elever i grunnskolen og i videregående skole.

Tabell 3.2: Andel elever med tilgang til Internett hjemme

Klassetrinn

Kjønn

Prosent

Samlet

Grunnskole

Jenter

79,2

80,3

Gutter

81,4

Videregående

Jenter

80,1

80,6

Gutter

81,3

Nesten alle elevene i undersøkelsen oppgir at da har tilgang til Internett på skolen. Dette stemmer godt overens med tall fra Norsk Gallup våren 2002. Som det fremgår av tabell 3.3 nedenfor er det imidlertid en viss kjønnsforskjell i bruken av skolens nettilgang. Dette gjelder både for grunnskole og videregående opplæring. Med det valgte undersøkelsesopplegget er det ikke mulig å si noe nærmere om hvorvidt dette skyldes ulik interesse, fagvalg, økt pågåenhet fra guttenes side eller andre årsaker.

Tabell 3.3: Andel elever som bruker Internett på skolen

Klassetrinn

Kjønn

Prosent

Grunnskole

Jenter

97,5

Gutter

98,4

Videregående

Jenter

96,0

Gutter

98,4

Tid brukt til PC utenom skolen

Elevene ble bedt om å vurdere hvor mye tid de brukte sist uke til PC og Internett til ulike formål. En slik registrering basert på at elevene skulle huske hvor lenge en satt med PC/Internett, gir naturligvis en del usikkerhet i materialet. Resultatene må leses ut fra dette.

Kjønnsforskjellen i tidsbruk foran PC'en utenom skoletiden er stor. Jenter bruker mindre tid foran PC’en enn det gutter gjør, og dette gjelder både for grunnskolen og for videregående opplæring. Over 60% av jentene oppgir at de bruker 1-5 timer i uka til PC'en. Også den største andelen gutter oppgir et tidsbruk på 1-5 timer, men samtidig er det mange som også oppgir en tidsbruk på mellom 10-15 timer og over 15 timer. Jentene har en gjennomsnittlig tidsbruk på ca. 4 timer, mens guttenes tidsbruk i snitt er på ca. 8 timer.

Figur 3.1: Antall timer/uke brukt foran PC utenom skolen

Figur 3.1

Både jenter og gutter bruker over 2 timer/uke til Internett. Det store skillet mellom jenter og gutter synes å ligge i bruk av PC (utenom bruk av Internett).

Fig 3.2 Gjennomsnittlig tid brukt til PC/Internett

Fig. 3.2

Dette bekreftes når vi ser nærmere på hva tiden brukes til. Både jenter og gutter oppgir at de bruker tid både til skolearbeid og til spill og annet. Det er særlig til spill på PC uten bruk av Internett at guttene oppgir et langt større tidsforbruk enn det jentene gjør. Det er verdt å merke seg at jenter i grunnskolen oppgir å bruke noe mer tid til skolearbeid på Internett enn det gutter oppgir.

Figur 3.3: Hva elever i grunnskolen og videregående bruker PC/Internett til utenom skolen

fig. 3.3

Lærere

90% av lærerne oppgir at de har tilgang til PC hjemme og 80% oppgir at de har tilgang til Internett hjemme. Noen flere menn enn kvinner har tilgang til PC hjemme. For Internett-tilgang er det ingen forskjeller mellom kjønnene.

Lærerutdanning

Bakgrunnsdataene for lærere viser at mange har utdanning fra mer enn ett sted, f. eks. en kombinasjon av lærerutdanning og universitetsutdanning.

I grunnskolen er det flest lærere med lærerhøgskole som høyeste utdanning, men mange har også universitetsutdanning som høyeste utdanning. Innen videregående opplæring er det de med universitetsutdanning som dominerer.

Det er ingen påviselig sammenheng mellom læreres utdanning og oppnådd test-score.

Tilgang til PC på skolen

Som figur 3.2 nedenfor viser, begynner tilgang til egen PC på egen arbeidsplass etter hvert å bli alminnelig også for lærere. Figuren viser også at det relativt sett er flere lærere i videregående opplæring enn i grunnskolen som har tilgang til egen PC.

Resultatene stemmer også i hovedsak med resultatene fra Norsk Gallup 2002 om IT i skolen. Disse resultatene viste at det var best dekning i videregående opplæring med en PC-tetthet på 1,9 lærere pr PC, mens grunnskolen hadde mellom 2,9 og 3,9 lærere pr PC.

Figur 3.4: Lærernes tilgang til PC på skoler

Fig. 3.4

Bruk av IKT i undervisningen

Lærerne ble bedt om krysse av på følgende spørsmål:

Figur 3.5 Spørsmål om bruk av PC i undervisningen

Hvordan bruker du IKT i undervisningen ?

til forberedelse

i gjennomføringen

til etterarbeid/evaluering

ikke i det hele tatt

Bare 5% av lærerne i undersøkelsen svarer at de ikke bruker IKT i forbindelse med undervisning, inkludert aktiviteter som forarbeid til undervisning og etterarbeid/evaluering.

Den største gruppen lærere (32%) oppga at de benytter IKT både til forberedelse, i gjennomføringen og til etterarbeid/evaluering i forbindelse med undervisning. Over 20% oppga at for at de brukte IKT til både forberedelse og gjennomføring, og like mange brukte IKT til både forberedelse og etterarbeid/evaluering.

I denne sammenheng er det små variasjoner mellom skoleslagene og mellom kjønnene.

De fleste lærere bruker PC hjemme mellom 1 – 5 timer pr uke. Rundt 20% bruker ikke PC mens 20 bruker PC 5-10 timer. Tilsvarende bruksmønster finner en også for bruk av PC på skolen. Men det er ingen sammenheng mellom bruk av PC på skolen og PC hjemme. En statistisk analyse

(Pearson Correlation) viser at sammenhengen er tilnærmet lik 0. Dette innebærer at en lærer som bruker PC mye på skolen ikke nødvendigvis bruker PC hjemme, og omvendt.

Figur 3.6 Antall timer lærere bruker foran PC hjemme

Fig. 3.6

Andel lærere som underviser i IKT-fag

Få lærere oppgir at de underviser i IKT-fag. Både i grunnskolen og i videregående oppgir flere menn enn kvinner at de underviser i IKT-fag. I grunnskolen er ikke IKT et eget fag. Imidlertid tilbyr mange skoler både elever og lærere opplæring i bruk av IKT.

Tabell 3.5: Andel lærere som underviser i IKT-fag fordelt på kjønn og skoleslag

Grunnskole

Videregående

Kvinne

5

16

Mann

15

20