Historisk arkiv

Resultater fra testen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Resultater fra testen

Selve testen (jf vedlegg 4) besto av 40 spørsmål som hver ga 1 poeng for riktig svar. Det ble ikke gitt halve poeng. Hele testen besto av 4 deltester. En analyse av resultatene viste at forskjeller i svar var uavhengig av oppgavetype.

Ser vi på samlet score for elever og lærere fordelt på de to skoleslagene finner vi at lærerne gjennomgående scorer høyere enn elevene. Jenteelever i grunnskolen scorer lavest, mens mannlige lærere i grunnskolen scorer høyest.

Figur 5.1: Oppnådde resultater for hele testen. Elever og lærere, skoleslag og kjønn

Figur 5.1

Deltestene hadde ikke et likt antall spørsmål, derfor må en sammenligning baseres på gjennomsnittsverdier for den enkelte deltest. Resultatene viser at både elever og lærere oppnådde høyest score på deltesten for Internett. Også på deltesten for IKT-forståelse oppnådde begge gruppene bra score, selv om resultatet her er klart lavere for lærernes del sammenliknet med resultatet fra deltesten for Internett.

Her må det understrekes at testene ikke nødvendigvis hadde samme vanskelighetsgrad. Denne sammenligningen blir derfor relativ, men kan samtidig gi gode indikasjoner på hvor en finner at lærere og elever har styrker og svakheter.

Figur 5.2: Oppnådde verdier i for de 4 deltesten. Elever og lærere.
Figur 5.2

Resultatene fra de ulike deltestene viser at lærerne oppnår høyere score på områdene Internett, tekstbehandling og IKT-forståelse enn elevene. Lærerne og elevene scorer ganske likt på regneark.

Oppsummering

  1. Lærerne i grunnskolen og i videregående opplæring scorer omtrent likt.
  2. Innenfor hvert av skoleslagene scorer elevene lavere enn lærerne.
  3. Elever i videregående scorer bedre enn elever i grunnskolen, nesten på linje med lærere.
  4. Vi ser også at kvinner/jenter ligger noe under menn/gutter i oppnådd score innenfor hver av de fire gruppene.

Mulige forklaringer på kjønnsforskjellene i prestasjonene kan være:

  • Flere menn enn kvinner (særlig i grunnskolen) oppgir at de underviser i IKT-fag. I grunnskolen oppgir 15% av mennene at de underviser i IKT-fag mot 5% av kvinnene.
  • Gutter oppgir at de bruker langt mer tid til PC utenom skolen enn det jenter gjør.