Historisk arkiv

Forord

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Forord

I denne rapporten presenterer vi analyse og resultater fra evalueringen av prosjektet ”Evaluering av støtteordningen i Statens lånekasse for utdanning for elever som tar et år med videregående opplæring i land utenfor Norden gjennom en av departementet godkjent utvekslingsorganisasjon”.

Denne forsøksordningen har siden skoleåret 1999/200 gitt ca 1300 elever støtte til å gjennomføre et utvekslingsår som tellende år i norsk videregående. Forsøksordningen hadde som hovedmålsetting å gi alle elever i videregående reell mulighet til å kunne ta et utvekslingsår i utlandet, og forutsatte at elevene skulle kunne gå rett inn på neste trinn etter at de kom tilbake.

For å kunne svare på om dette er oppnådd, har vi gjennomført dokumentstudier, en spørreskjemaundersøkelse blant elever som deltok i –99/00 og -00/01 og et sett av intervjuer blant aktørene.

I denne rapporten presenterer vi en gjennomgang av data basert på analysen av spørreskjemaet. Vi går gjennom de ulike deler av spørreskjemaet

  1. Bakgrunnsopplysninger om eleven, elevens familie m.v.
  2. søknads-/godkjenningsfase, vurderinger av de ulike aktørene
  3. utenlandsoppholdet, lokalisering, utfordringer, strategier
  4. situasjonen etter oppholdet ute, resultat, om man ble flyttet opp, elevenes utbytte m.v.

For hver av disse presenterer vi og drøfter foreliggende data, samt at vi benytter informasjon fra intervjuene og andre, skriftlige datakilder til å belyse og underbygge vurderingene.

Deretter følger et kapittel som oppsummerer direkte inn mot et sett av konkrete problemstillinger som oppdragsgiver ønsket besvart.

Arbeidet med denne rapporten har blitt utført av undertegnede. En lokal ressursgruppe har vært til disposisjon som har bidratt med innspill og kommentarer.

Møreforsking Volda

30. juni 2002

Johan Barstad