Historisk arkiv

10 Innspill

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

10 Innspill

Av Meltem Safak Lundsten, Ungdomskoordinator MiRA senteret

MiRA Ressurssenter for innvandrer – og flyktningkvinner er en ikke – statlig, frivillig organisasjon. Senteret er partipolitisk uavhengig og har ingen tilknytning til bestemte religiøse eller etniske grupper. Senteret er en interesseorganisasjon for kvinner og jenter med bakgrunn fra eller tilknytning til andre land enn Norge.

MiRA ressurssenter for innvandrer og flyktningkvinner arbeider for synliggjøring og likestilling av innvandrer og flyktningkvinner i Norge. Gjennom juridisk bistand, informasjons og bevisstgjøringstiltak, nettverksarbeid i og utenfor Norge, politiske utspill, samt kulturelle og sosiale aktiviteter søker vi å bedre innvandrerkvinners levekår i Norge.

Forskning viser at skolen fungerer på mannssamfunnets premisser. Gutter opplever at deres kjønnsrolle ikke står i motsetning til normene på skolen. Dette viser at skolen i dag er svært lite kvinnepolitisk. Vi etterlyser derfor et likestillingsfag som kan sørge at man øker kunnskapen om likestilling mellom kjønnene, etniske grupper og mellom klasser og som setter disse viktige temaene i perspektiv. Dette vil også styrke jenters mulighet til å motstå press og tvang og vold i familien samt styrke arbeidet mot rasisme og diskriminering.

Vi ser i dag at andel jenter med minoritetsbakgrunn øker på landets universiteter og høyskoler. MiRA-Senterets erfaring sier at mange jenter med minoritetsbakgrunn velger myke fag. En av jentene i MiRA-Senterets nettverk kunne fortelle at hun ville ta en utdannelse hvor hun kunne hjelpe andre jenter i vanskelig situasjon. Dette kan være en indikator på at mange jenter fortsatt velger i tråd med sosialiseringen på hjemmebane. Ta vare på, vise omsorg kan være stikkord her. Men det viser også at fortsatt er det mange jenter som velger utdanning som kan påvirke deres liv. Vi må derfor satse på å gjøre atypiske jentefag mer identifiserbart slik at jenter kan få en sterkere forhold til disse yrkene. Her har skolen en viktig rolle i å veilede jenter med minoritetsbakgrunn. Vår erfaring tilsier at rådgivere og studieveiledere oppfordrer jenter til å velge myke fag med den begrunnelse i dårlig språk og faglig kompetanse.

Noen minoritetsmiljøer kan ha et ønske om å velge et yrke som har høy status i hjemlandet. Noen unge kan være redd for å ikke bli godtatt i hjemlandet hvis de velger utradisjonelt. Det er viktig at jenter løsriver seg fra slike holdninger. Og skolen har en viktig rolle å spille her. Det er viktig at skolen gir utrykk for at også minoritetsjenter kan. Skolen må støtte dem (både faglig og moralsk) i denne fasen. Vi trenger rollemodeller som kan hjelpe jenter til å bryte ut av disse fastsatte rammene. Her kommer det inn hvor viktig det er at forskningen ikke bare handler om minoritetskvinner og jenter, men at det faktisk er disse kvinnene som står bak forskningen. Derfor er det viktig å rekruttere minoritetskvinner inn i forskningens alle faser. Kvotering er en nøkkelord her.

MiRA-Senteret har siden oppstart av nettverk for unge jenter med minoritetsbakgrunn hatt storsatsning på ungdomsarbeid. Dette arbeidet foregår på flere plan og deriblant har vi skolekampanje. Skolekampanjens mål er at elever med forskjellig bakgrunn skal sammen kunne drøfte temaer som diskriminering, vold mot kvinner, likestilling, kommunikasjon, identitet, og rasisme. Skolen er en av de viktigste arenaer hvor vi må jobbe for reel likestilling. Økt fokus på likestilling i utdanning på grunn og videregående opplæring vil komme til gode for befolkningen. Skolen har i dag et stort ansvar innen sosialisering av befolkningen, og det er her man må utvikle rom for anerkjennelse av ulikheter på tvers av kjønn, klasse, etnisitet og religion.

Det er en hel ny generasjon unge som skal ut i samfunnet og bevise at de slett ikke er så usynlige eller ubetydelige som de har blitt fortalt. Vi har alle et ansvar for å ta denne generasjonen på alvor og gjøre skolen til et sted som også gjenspeiler deres virkelighet.

Nå er det viktigere enn noen sinne å satse på mekling og dialogteknikker, likestilling mellom kjønn, etniske grupper og klasse, menneskerettigheter og antirasistisk arbeid på skolene.