Historisk arkiv

11 Innspill

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

11 Innspill

Av Berit Kobro, språklærer Sogn videregående skole

Jeg er lærer ved yrkesfaglig studieretning og møter mange lese- og skrivesvake gutter. Det er min erfaring at det er en stor innvandrergruppe med lese og skrivevansker. Jeg har 20 års erfaring og jeg mener at innvandrere og 1.generasjons nordmenn gjør det dårligere enn de som kommer rett fra hjemlandet, disse har som regel høy utdanning nå de kommer, eller foreldrene har det.

Innvandrerungdom og 1.generasjons nordmenn er halvspråklige. Tospråklige ramler ut, de har et dårlig språk. Med dette mener jeg at de mangler abstrakte begreper, for eksempel i samfunnslære eller mekanikerlære. De klarer ikke gjennomføre diskusjoner om emner som for eksempel berører dem, og da blir de sure og deppa for dette. De er sårbare fordi det er her de tilegner seg fagspråk, og dette må være godt nok til lære seg selve faget med.

På den andre siden tror jeg at jentestrategien er å jobbe vanvittig hardt for å bli ferdig før giftermål og barn.

Gutter trenger hjelp til lesetrening. De trenger tiltak for å øke ordforrådet. De er ikke dumme, de har bare språkmangler. Tiltakene kan være tekniske tekster, tegneserier eller å finne fram til litterære tekster spesielt tilegnet menn. Mange lesesvake gutter er Petter Smart(er). På den andre siden har mange gutter har ramla ut av skolen på grunn av lese- og skrivevansker. Disse ser vi ofte havner som kriminelle.

Når det gjelder jentene er vi 60 elever og av dem er åtte jenter. Vi har dannet en egen jentegruppe jamfør nettverksstrategien til Møller og Vagle fra Etterstad videregående skole. Vi har for eksempel tre pakistanske jenter, de er venninner. De jobber tett sammen, at de får være sammen er viktig! Vi ser at de drar hverandre i riktig retning.

Kjernespørsmålet for innvandrere er å bygge ut språket slik at de skjønner humor (dette viser en veldig høy språkkompetanse), og at de kan tilegne seg selve fagspråket.

Likestilling er bra, men minoritetsgrupper og grunnen til at de faller ut av utdanningssystemet er viktig. Om flere menn med lese- og skrivevansker får adekvat hjelp, kan dette fungere positivt likestillingsmessig.

Min erfaring er at disse elevene er resurssterke, vi må hjelpe dem og bygge seg opp. Vi må fortelle dem at de ikke er dumme: Min erfaring stemmer med hva Rita Kumar har sagt i dag.