Historisk arkiv

1. Innledning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

1. Innledning

I Stortingsmelding nr. 17 (2000-2001) Om asyl- og flyktningpolitikken i Noreg ble det foreslått at det både innføres en individuell rett til norskopplæring, og at deltakelse i norskopplæring blir obligatorisk. I den sammenheng het det at det må tas stilling til om det skal innføres sanksjoner overfor dem som ikke deltar, eller ikke kan dokumentere norskkunnskaper. Det ble også framhevet "[…] at alle nyankomne flyktningar skal få tilbod om eit introduksjonsprogram snarast mogleg etter busetjing i ein kommune […]".

I Innst. S. nr. 197 (2000-2001) støttet kommunalkomitéen forslaget om rett til norskopplæring og at deltakelse i norskopplæringen blir obligatorisk.

15. mars 2002 vedtok Regjeringen å nedsette en interdepartemental arbeidsgruppe. Mandatet var å utforme forslag om individuell rett og plikt til opplæring i norsk og samfunnskunnskap for innvandrere. En må vurdere hvem som skal omfattes av rett og plikt til opplæring, og hvem som kan fritas fra opplæringen. Innholdet i og omfanget av retten og plikten må også utredes, herunder om det skal tas sikte på skriftlige/muntlige ferdigheter og på hvilket nivå. Det må også drøftes hvem som skal ha plikt til å tilby opplæring.

  • vurdere hvorvidt det til innvilgelse av tillatelser/ytelser fra det offentlige bør eller kan knyttes krav om deltakelse i opplæring og/eller dokumenterte kunnskaper. Dette skal særskilt vurderes i forhold til utlendingsloven og/eller til innvilgelse av statsborgerskap. Det må for hver type tillatelse/ytelse fra det offentlige vurderes kriterier for dispensasjon.
  • vurdere hvorvidt det bør eller kan innføres en plikt til deltakelse i opplæring, herunder om det skal innføres sanksjoner som straff (bøter), gebyr, eller trekk i sosial støtte. Det må vurderes kriterier for dispensasjon fra opplæringsplikten.
  • vurdere hvordan tilskuddet til norskopplæring kan bli mer resultatorientert, og om det eventuelt skal samordnes for de som omfattes av integreringstilskuddet.
  • påpeke hvilke av gruppens forslag som antas å kreve lovhjemmel, og om det er forslag som bør fremgå av lov.
  • utrede de økonomiske og administrative konsekvensene av forslagene.

Arbeidsgruppas sammensetning:

Kari Østvedt, UFD, leder

Barbro Bakken, KRD

Eva Tuv, KRD

Kjetil Lund, FIN

Åshild Wiik, FIN

Ann-Kristin Nilsen, AAD

Marit Kvarum, AAD

Rønnaug Eitrem, UFD

Heidi Venner, UFD (fram til 1. mai)/Anne Brit Udahl (fra 1. mai)

Eva Liljegren (fra 24. mai)

Arbeidsgruppa hadde sitt første møte 23.april og har hatt i alt seks møter.

Det er opprettet en styringsgruppe med følgende sammensetning:

Statssekretær Lars Arne Ryssdal, AAD

Statssekretær Kari Olrud Moen, FIN

Statssekretær Kristin Ørmen Johnsen, KRD

Statssekretær Helge Ole Bergesen, UFD

Det har vært to møter mellom styringsgruppa og arbeidsgruppa.

Kommunalavdelingen, KRD har deltatt på ett møte, da ulike tilskuddsordninger ble drøftet.

I forbindelse med en rekke Dokument 8-forslag vedtok Stortinget 18. april i år : "Stortinget ber Regjeringen snarest mulig innføre et obligatorisk introduksjonsprogram både for flyktninger, de som får opphold på humanitært grunnlag, og alle som får opphold for familiegjenforening med disse, snarest mulig. Introduksjonsprogrammet gjøres obligatorisk, slik at det er et likt tilbud til alle uavhengig av hvilken kommune de kommer til. Regjeringen bes fremme nødvendig lovforslag slik at introduksjonsprogrammet kan kombineres med en introduksjonsstønad basert på den nyankomnes pliktige deltakelse i programmet."

Det er forutsatt at opplæring i norsk og samfunnskunnskap inngår i et slikt program.

Arbeidsgruppa tolker mandatet slik at det skal drøftes en individuell rett til norskopplæring. Når deltakelse skal gjøres obligatorisk, er dette å forstå som en individuell plikt til opplæring med mindre tilsvarende kunnskaper kan dokumenteres, eller de aktuelle personer faller inn under fritaks- eller unntaksbestemmelser. Det må videre vurderes hvordan en skal formalisere ansvaret for å sørge for at slike tilbud finnes.

Arbeidsgruppa vil understreke at tilrådingene er av foreløpig karakter, og vi ser ikke bort fra at de endelige konklusjonene med hensyn til omfang, målgrupper, sanksjoner og finansieringsordninger kan endres.